Home » Azië » Japan » Tokio » Sensoji Tempel & de wijk Asakusa

Sensoji Tempel in Tokio | 5 bijzondere historische feitjes

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:

De Sensoji Tempel (金龍山浅草寺) in Tokio is bijzonder, kleurrijk, historisch en vol verrassingen. Bij een bezoek aan Tokio mag je dit heiligdom absoluut niet missen.

Miljoenen toeristen gaan elk jaar naar de Sensoji Tempel, gelegen in de mooie wijk Asakusa (浅草). Het is een fantastische plek om kennis te maken met het Japanse boeddhisme, om souvenirs te kopen en om lekker te eten.

Maar wat weet je eigenlijk over deze prachtige tempel en zijn geschiedenis? Hier vind je 5 interessante feiten die je moet weten voordat je gaat en krijg je een paar interessante tips voor de leuke wijk Asakusa.

*Dit artikel is ook beschikbaar in het Engels (Sensoji Temple Guide)

Het vissen van de gouden Kannong uit de Sumida rivier, Japan
Afbeelding van de gebroeders Hinokuma die de gouden Kannon uit de Sumida-rivier vissen

In dit artikel over de Sensoji Tempel


  1. Wat is het verhaal van het gouden beeldje?
  2. Is dit de oudste tempel van Tokio?
  3. Een wonderbaarlijke genezing?
  4. Bezoek de straat van de souvenirs, Nakamise-Dori
  5. Ontdek de waardevolle schatkamer…

Handige websites Tokio & Japan


Dit artikel over de Sensoji Tempel bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

1. De Sensoji Tempel in het teken van de gouden Kannon


In het jaar 628 na Christus waren de broers Hamanari en Takenari Hinokuma aan het vissen in de nabijgelegen Sumida-rivier ten oosten van de huidige tempel. Plots hadden ze een bijzondere vangst te pakken: een gouden beeldje van Kannon, de godin van de genade. Maar wat moesten ze er mee? Hoppa, ze gooiden het terug in de rivier.

Maar op onverklaarbare wijze kwam het beeldje steeds bij ze terug. Daarom besloten ze het mee te nemen naar het dorp. Het dorpshoofd reageerde euforisch! Hij bouwde naast zijn huis een altaar, zodat de rest van het dorp de gouden Kannon kon aanbidden.

Men vermoedt dat in 645 na Christus een eerste Sensoji Tempel ter ere van de godin Kannon werd gebouwd. Overigens zal je de gouden Kannon niet aantreffen in de tempel en de vraag is of het beeldje ook echt bestaat of dat het ‘slechts’ een legende is.

Geschiedenis van de Sensoji Tempel, Tokio
Een foto van de Sensoji Tempel, of de Asakusa Tempel uit de periode 1890-1900
(Bron foto: From The New York Public Library, fotograaf Kimbei, Kusakabe)

2. Sensoji de oudste tempel van Tokio…?


De Sensoji Tempel mag dan zijn oorsprong hebben in het jaar 645, de meeste gebouwen stammen uit de tijd na de Tweede Wereldoorlog. Door de bombardementen werd Tokio zo hard geraakt dat het grootste gedeelte van het complex werd vernietigd. Op een paar gebouwen na!

Zo staat achter de gebedshal het Asakusa Jinja heiligdom uit 1649. Dit gebouw is opgedragen aan de twee broers die de gouden Kannon vonden. En dan is er nog de Nitenmon-poort. Deze poort vormde de oorspronkelijke toegang tot de Sensoji Tempel en stamt uit 1618. Tegenwoordig wordt de Kaminarimon-poort beschouwd als de echte toegang tot het complex.

Festival: Elk jaar vindt in het derde weekend van mei het Sanja Matsuri festival plaats om de broers Hinokuma te eren. Het kan dan behoorlijk druk zijn bij de Sensoji Tempel. Het is maar dat je het weet!

De Kaminarimon poort in Asakusa, Tokio
De Kaminarimon-poort als geschenk voor een wonderbaarlijke genezing!

3. De Kaminarimon-poort als geschenk voor een wonderbaarlijke genezing


Konosuke Matshushita (1894-1989) was rond de 50 jaar toen doctoren hem vertelden dat hij niet lang meer te leven had. Hij besloot regelmatig naar de Sensoji Tempel te gaan om te bidden en te hopen op een wonder. En inderdaad, Matshushita genas van zijn ongeneeslijke ziekte. Als dank schonk hij aan de Sensoji Tempel de Kaminarimon-poort.

Het meest opvallende detail van deze poort is de lantaarn. Het is maar liefst 4 meter hoog en weegt meer dan 500 kilo. Die kun je maar beter niet op een grote teen krijgen (of twee kleine)! Als je goed kijkt staat er op de lantaarn de naam Matshushita. Om de tien jaar wordt het zware rode object vervangen door het bedrijf Panasonic.

Maar waarom doet Panasonic dat dan? Het antwoord is simpel. Konosuke Matshushita richtte in 1918 Matshushita Electric Housewares Manufacturing op. En dat bedrijf ging later verder onder de naam Panasonic.

De oudste winkelstraat van Tokio, Nakamise Dori
Nakamise-Dori, de oudste winkelstraat van Tokio en een prima plek voor Japanse souvenirs

4. Nakamise-Dori: souvenirs kopen in de oudste winkelstraat van Tokio


Nog een reden om de Sensoji Tempel niet over te slaan. Hier vind je namelijk de Nakamise-Dori. Dit is een zeer toeristische winkelstraat van 250 meter lang met ongeveer 90 winkeltjes. Alles wat met Japan te maken heeft kun je hier krijgen. Van omamori (Japanse amuletten), kimono’s, zwaarden van de samoerai tot aan sushi, yakitori en noedels.

Al in de 18e eeuw stonden hier diverse winkeltjes en daarmee is deze straat één van de oudste van Tokio. Maar laat je vooral niet beïnvloeden door de vele toeristen. Neem de tijd, want dit is een prima plek om een souvenirtje mee te nemen.

Geschiedenis: Tot 1945 was Asakusa het entertainmentdistrict van Tokio. Vanwege de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn veel gebouwen in Asakusa niet ouder dan 50 jaar.

De lantaarn van de Hozomon Poort, Sensoji Tempel
Het weegt meer dan 500 kilogram: de grote lantaarn van de Hozomon-poort

5. De schatkamer met waardevolle soetra’s


Tot slot bevindt zich op de tweede verdieping van de Hozomon-poort een schatkamer met een aantal belangrijke soetra’s uit de 14de eeuw. Een soetra bestaat uit één of meerder aforismen. En wat is dat dan weer? Oké… dat zijn uitspraken die een boodschap van wijsheid bevatten. Helder?

Helaas is de schatkamer niet te bezoeken, maar vanwege de soetra’s wordt het wel als belangrijk cultureel erfgoed beschouwd. Naast de Hozomon-poort bevindt zich een vijf verdiepingen tellende pagode. Deze kent maar een korte geschiedenis die begon in 1973. Het bevat tekeningen en beeldjes, maar is het grootste gedeelte van het jaar gesloten voor publiek.

Wierook bij de Sensoji Tempel in Asakusa, Tokio
Neem eerst de wierook tot je! Dit zorgt voor een goede gezondheid. Betreed dan pas de gebedshal

Reistips voor de leuke wijk Asakusa


Hostel: In Tokio verbleef ik in Grids Akihabara Hotel & Hostel. Een bed op een slaapzaal kost ongeveer €15 en ligt 2 km ten zuiden van de Sensoji Tempel. Het hostel is schoon, er is vriendelijk personeel en het heeft beneden een leuk café. Maar voor een volgende keer zou ik de wijk Asakusa overwegen. Sfeervol en het ligt in de buurt van het Ueno Park en een aantal interessante musea.

Klik hier voor meer leuke accommodatie in de wijk Asakusa. In deze wijk tref je een aantal typische Japanse hotels, genaamd Ryokans aan. Misschien een leuk idee om daar te verblijven?

De Gouden Kannon in Asakusa, Tokio
Het prachtige interieur van de gebedshal

Praktische informatie over de Sensoji Tempel


Hoe kom je er? De Sensoji Tempel, of de Asakusa Kannon Tempel ligt in de levendige wijk Asakusa. Het is te bereiken via diverse nabijgelegen metrostations. De beste optie is om uit te stappen bij de halte Asakusa op de Ginzalijn. Vanaf daar is het 5 minuten lopen naar de Sensoji Tempel.

Metro City Card: Tokio ontdek je het beste met de metro. Daarom is het, mocht je in korte tijd veel willen zien, handig om de Tokio Metro Pass pas aan te schaffen voor 24, 48 of 72 uur. Kijk hier voor meer informatie.

Openingstijden? De gebedshal is elke dag geopend van 06.00 tot 17.00 uur en gratis te bezoeken. In de avond kun je gewoon het terrein op om mooie foto’s te maken van het complex.

De Asakusa Kannon Tempel en een pagode, Tokio
De pagode en de entree van de Asakusa Kannon Tempel

Misschien ook interessant?


Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over de Sensoji Tempel in Asakusa, Tokio? Laat gerust hieronder een bericht achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1