Tokio Reisgids | Ontdek Historie in deze Moderne Metropool

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Japan » Tokio – Een historische reisgids

Een reis door Japan begint in de hoofdstad Tokio. En wie heeft deze grote metropool nou niet hoog op zijn lijstje staan van favoriete bestemmingen? En een paar associaties met deze stad zijn al gauw gemaakt: wolkenkrabbers, technologie en één van de veiligste steden van de wereld. Maar er is meer. Het heeft ook een rijke historie, elke wijk is verschillend, je kunt er heerlijk eten en je vindt er waanzinnig leuke bezienswaardigheden voor ieder wat wils.

Ben je nu helemaal enthousiast geworden over Tokio? Laat je dan verder inspireren en ontdek in deze historische reisgids van Tokio waar je in deze metropool moet zijn…

*Dit artikel over Tokio is ook beschikbaar in het Engels (Tokyo Travel Guide).

Godzilla in Shibuya in Tokio, Japan
De wijk Shibuya zit vol met verrassingen…

In deze reisgids over Tokio


Handige websites Tokio & Japan


Deze reisgids over Tokio bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Geschiedenis – Dit is wat je moet weten, voordat je gaat


Wist je dat Tokio tijdens de Tweede Wereldoorlog meer slachtoffers had dan de steden Hiroshima en Nagasaki bij elkaar? Bij de atoombommen op laatstgenoemde steden vielen ongeveer 250.000 doden, in Tokio waren dat door heftige bombardementen al meer dan 400.000. Tokio lag in puin, maar waarschijnlijk heeft het daar nu zijn supermoderne karakter aan te danken. Voor de echte geschiedenis van de stad moet je goed zoeken…

Het was de nieuwe machthebber Ieyasu Tokugawa (1543-1616) die in 1603 het centrum van de macht verhuisde van Kioto naar Edo. Toen nog een klein vissersdorp, maar dat veranderde met de bouw van het Edo-kasteel op de plek van het huidige Keizerlijk paleis. Binnen een paar decennia groeide de stad naar meer dan 150.000 inwoners.

Geschiedenis van Tokio: de Kanto Aardbeving van 1923
De schade aan de Sensoji Tempel en de stad Tokio was groot tijdens de Kanto Aardbeving van 1923

Maar Tokio is altijd al vatbaar geweest voor grote rampen. In 1657 vond de grote brand van Meireki plaats, waarbij meer dan 100.000 inwoners omkwamen. En in 1923 vond de Kanto Aardbeving plaats. Met een 7.9 op de schaal van Richter kwamen naar schatting meer dan 150.000 inwoners om het leven. En tot slot, het is al eerder genoemd, veroorzaakte de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog voor meer dan 400.000 slachtoffers. Wat betreft aardbevingen en rampen: Japan ligt nu eenmaal in een gebied waar aardbevingen en een tyfoon regelmatig voor kunnen komen.

1868 is een bijzonder jaar in de Japanse geschiedenis. Na meer dan 250 jaar kwam het Edo-Shogunaat (1603-1868) ten einde. Keizer Meiji werd de nieuwe leider van Japan en verhuisde naar het Edo-kasteel. De naam Edo veranderde in Tokio en sinds 1868 mag het zich de hoofdstad van het land noemen.

Na de Tweede Wereldoorlog ging het rap met de modernisering van Tokio en Japan. Vooral in de jaren 60 ging het hard en kreeg de stad het huidige karakter, zoals we het vandaag de dag kennen. Tokio is een supermoderne stad, heeft veel geleden in het verleden, maar desondanks kun je nog veel historie ontdekken in de hoofdstad van het land. In het volgende hoofdstuk lees je er meer over…

Japanse dames bij de Sensoji Tempel, Japan
Dames in traditionele kleding

Bezienswaardigheden – 8 x Historie ontdekken in Tokio


Twee, drie, vier of vijf dagen inplannen voor een bezoek aan de supermoderne hoofdstad van Japan? Om eerlijk te zijn behoort Tokio, net als Berlijn en Londen tot die steden waar je zelfs na zeven dagen nog maar een klein deel van hebt gezien. Maar heb je alleen tijd voor de hoogtepunten, trek er dan zeker 3 volle dagen voor uit. Hieronder lees je meer over de leukste historische plekjes van Tokio.

Beste reistijd? Tokio kun je het hele jaar door bezoeken. Temperaturen in juni, juli en augustus liggen rond de 30 graden. In de maanden januari en februari ligt dat rond de 9 graden. De beste maanden zijn overigens net voor de zomer, mei en juni of net na de zomer, in september, oktober of begin november.

Het keizerlijke paleis in Tokio, Japan
Het hart van de stad wordt gevormd door het Keizerlijk Paleis in de wijk Chiyoda

1. Bezoek de tuinen van Kokyo, het huidige paleis van de keizer


Het hart van Tokio wordt gevormd door Chiyoda City, de plek waar ooit het Edo-kasteel heeft gestaan. Nu is dit het paleis van de huidige keizer Naruhito. Koffie drinken bij de keizer? Dat zit er waarschijnlijk niet in, maar je kunt wel gratis een bezoek brengen aan de oostelijke paleistuinen. Hier vind je, naast een mooi park, ook nog de fundamenten van het voormalige Edo-kasteel. Het paleis van de keizer is niet te bezoeken, wel de buitenruimte, de paleistuinen en Kitanomaru Park. Voor meer informatie over een tour naar Chiyoda, kijk op de website van GetYourGuide.

Meer weten over het Edo-kasteel en de omgeving zelf verkennen? Lees dan het artikel Keizerlijk Paleis | Volg de Route van het voormalig Edo-kasteel

De Sensoji Tempel in de wijk Asakusa, Tokio
De Sensoji Tempel in Tokio

2. Ontdek de bijzondere tempels van de stad


Kioto is de cultuurstad van Japan, maar dat betekent niet dat Tokio geen bijzondere tempels en heiligdommen heeft. Sterker nog, de Sensoji Tempel in de wijk Asakusa is de drukst bezochte tempel van de stad, van het land en zelfs van de wereld. Het staat in het teken van een mysterieus gouden beeldje en kent een geschiedenis die teruggaat tot meer dan 1300 jaar. Tevens vind je hier de Nakamise-Dori, de oudste straat van de stad en een prima plek voor het kopen van souvenirs. Meer weten over deze bijzondere tempel in Asakusa? Lees dan het artikel Sensoji Tempel – Ontdek de mooiste historische tempel van Tokio.

Een andere mooie tempel is de de Meiji Jingu Shrine. Dit heiligdom werd gebouwd rond 1920 ter ere van de 122ste keizer van het land, keizer Meiji (1852-1911). Vanaf 1868 leidde hij Japan naar een ongekende industrialisatie en modernisering, waardoor het land rond 1910 tot één van de best ontwikkelde landen ter wereld behoorde. De Meiji Jingu Shrine bevindt zich in de wijk Harajuka. Lees er meer over in het artikel Meiji Jingu Shrine | Herdenk de keizer van de Modernisering.

De Meiji Jingu Shrine in Harajuku, Toki
Meiji Jingu Shrine in Harajuka

Twee andere interessante heiligdommen zijn de Zojoji en de Kaneji Tempel. De Zojoji Tempel bevindt zich ten zuiden van het Keizerlijk Paleis in de wijk Minato en de Kaneji tempel bevindt zich ten noorden van dit voormalige kasteel in de wijk Taito. Beide heiligdommen werden gebouwd tussen 1620 en 1625 en diende ervoor om Edo te beschermen tegen vijanden van buitenaf.

Tot slot: op zoek naar aparte tempels in Tokio? Ga dan naar de Yasukuni Shrine of naar de Gotokuji Tempel. De Yasukuni Shrine ligt aan de noordgrens van Kokyo en Chiyoda en wordt gezien als één van de meest omstreden heiligdommen van Japan. In het register staan namelijk 14 veroordeelde oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog vermeld, waaronder oud-premier Hideko Toji (1884-1848).

Toen oud-premier Shinzo Abe na zijn aftreden een bezoek bracht aan deze tempel zagen China en Zuid-Korea dit als een erkenning van de oorlogsmisdaden die Japan tussen 1900 en 1945 tegen beide landen uitvoerde. De Gotokuji Tempel is dan weer populair vanwege het zoete karakter van het heiligdom: de duizenden wuivende beelden van katjes die je welkom heten…

De bijzondere Zojoji Tempel in Minato, Tokio
De Zojoji Tempel. Misschien niet één van de indrukwekkendeste heiligdommen van de stad, historich gezien behoort het tot éen van de belangrijkste tempels van Tokio.

3. Bezoek de bijzondere musea van Tokio


Voor de beste musea ga je naar Ueno Park. Rondom dit park, ten noorden van de wijk Chiyoda vind je een aantal noemenswaardige musea. De meest bekende is het National Museum of Tokyo. Hier vind je meer dan 100.000 voorwerpen en een deel daarvan hebben historisch gezien een belangrijke culturele waarde. Het is het oudste museum van het land, behoort tot de top 10 van grootste musea ter wereld en herbergt vooral veel Aziatische en dus deels Japanse kunst. Andere musea rondom Uneo Park zijn het Nationaal Museum voor Westerse Kunst, het Nationaal Museum voor Moderne Kunst en het Nationale Wetenschapsmuseum.

Een plek die ik zeker kan aanrader is het Edo-Tokyo Museum. Deze bevindt zich in de wijk Sumida. Hier kom je alles te weten over de geschiedenis van Edo, het huidige Tokio vanaf 1600. De tentoonstellingen zijn mooi ingedeeld en het museum is gehuisvest in een bijzonder apart gebouw. Lees hier meer informatie over het Edo-Tokyo Museum en de geschiedenis van de stad.

Het bijzondere Edo-Tokyo Museum in Japan
Het bijzondere Edo-Tokyo Museum in de wijk Sumida

4. De historische tuinen & parken


April is een populaire maand om Japan te bezoeken en een kijkje te nemen in de prachtige bloesemtuinen en parken van Tokio. Dit levert ontzettend mooie foto’s op, maar ook daarbuiten zijn de tuinen en parken mooi om te bezoeken. Een van de mooiste tuinen van de stad is Hama Rikyu Onshi-teien (浜離宮恩賜庭園) . Hier stond ooit de residentie van een feodale heer tijdens het Edo-Shogunaat en werd gebruikt als jachtgebied. Nu kun je er vooral een mooie wandeling maken een echte Japanse theeceremonie meemaken in het theehuis. Hama Rikyu Onshi-teinen lig ten zuiden van Tokyo Station.

Een prachtige Japanse tuin in Tokio, Japan
Een van de vele tuinen en parken die je in Tokio kunt vinden

Een andere aanrader is Koishikawa Korakuen (小石川後楽園). Deze behoort tot één van de oudste tuinen van de stad en is ook ontstaan in opdracht van een feodale heer. Koishikawa Korakuen bevindt zich ten noorden van het keizerlijk paleis naast de Tokyo Dome.

Tot slot zijn het Yoyogi Park, prima te combineren met de naastgelegen Meiji Jingu Shrine, en het eerder genoemde Ueno Park leuk om doorheen te wandelen.

De vismarkt van Tokio
Als er één land is waar veel vis wordt gegeten, dan is het Japan wel. Een bezoek aan een vismarkt of een restaurant voor heerlijk Sushi mag dan zeker niet ontbreken

5. De vismarkten van Tokio


Japan en vis? Die combinatie gaat prima samen, denk maar aan de sushi, een heerlijk japanse lekkernij die in ons land ook steeds populairder wordt. Breng daarom ook zeker een bezoek aan de nieuwe Toyosu vismarkt. Sinds 2018 is dit de grootste vismarkt van de stad. Daarvoor was Tsukiji de grootste, maar moest deze verhuizen naar een nieuwe locatie. Toch kun je op beide plekken terecht voor leuke eettentjes met op het hoofdmenu: vis.

De Zojoji Tempel en de Tokyo Tower in Japan
De Zojoji Tempel met p de achtergrond de Tokio Tower. Wist je dat deze tweelingbroer groter is dan die in Parijs?

6. Ontdek de stad vanaf de hoogte


Tokio staat bekend om de vele wolkenkrabbers en bijzondere gebouwen. Een groot deel daarvan is ontstaan tijdens de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Op een heldere dag kun je vanaf één van de torens Mount Fuji zien. Deze heilige berg is ongeveer 3700 meter hoog en ligt 100 kilometer ten westen van de hoofdstad. Maar waar kun je nou het beste van het mooie uitzicht genieten?

De meest bekende toren is de Tokyo Skytree. Deze televisietoren in de wijk Sumida is meer dan 600 meter hoog en inmiddels een icoon van de stad geworden. Een lange geschiedenis kent het echter niet. De bouw ervan werd pas in 2012 voltooid. Koop hier online een ticket voor dit bijzondere gebouw in Tokio.

Een park met de Sky Tree, Japan
Op de achtergrond, de Skytree. Dit is het hoogste gebouw van de stad.

Een ander icoon van de stad is de Tokyo Tower. Maar wacht even, lijkt deze niet ergens op? Inderdaad, geinspireerd op de Eiffel Toren, staat in de wijk Minato dit bijzondere bouwwerk. De bouw werd in 1958 voltooid en symboliseert de wedergeboorte van Japan als economische macht. Wist je dat deze toren 16 meter hoger is dan de grote broer (eigenlijk kleine dus) in Parijs?

Op zoek naar een wolkenkrabber die gratis te bezoeken is? Ga dan naar Tokyo Metropolitan Government Building in de wijk Shinjuku. Dit overheidsgebouw bestaat uit twee torens met een hoogte van ongeveer 250 meter. Vanaf de torens heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de stad en nog geheel gratis ook! Alledrie de gebouwen zijn zowel ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds te bezoeken. Een tip: kies wel het goede weer uit, anders heb je net als ik bewolking rondom torens…

Sumomuseum in Ryogoku, Tokio
Het Sumomuseum, naast het Edo-Tokyo Museum

7. Bezoek een Sumo wedstrijd


Sumo worstelen behoort tot één van de belangrijkste sporten van Japan. Deze traditie van zwaarlijvige mannen die elkaar de ring uitduwen is waarschijnlijk meer dan 1.000 jaar oud. Toen is het vanuit Korea over komen waaien naar Japan waar het aan het Keizerlijk Hof werd geintroduceerd.

Wil je meer weten van deze bijzondere Japanse traditie? Ga dan naar de wijk Ryogoku, ook wel de Sumo wijk genoemd. Hier vind je o.a. de Ryōgoku Kokugikan, waar in januari, mei en september sumowedstrijden worden gehouden. Ook kun je hier gratis een bezoek brengen aan het Sumo Museum. Geen groot museum, maar wel leuk om gezien te hebben.

De robot Gundam op Odaiba, Japan
De robot Gundam op het eiland Odaiba

8. Ontdek Odaiba, het eiland van de toekomst


Japan is het land van de robots en de technologische vooruitgang. Er is geen plek in Tokio waar je de toekomst kunt ontdekken dan op Odaiba. Futuristische gebouwen, bijzondere hotels, moderne winkelcentra en enkele interessante bezienswaardigheden kun je hier ontdekken. Vergeet zeker niet een kijkje te nemen in Miraikan, een wetenschapsmuseum met interactieve exposities over technologie en wetenschap. En breng ook een bezoek aan Diver City. Hier vind je één van de bekendste robots van dit gebied, Gundam. Je bereikt Odaiba via de zelfrijdende monorail vanaf Tokyo Station.

Overigens heeft dit eilandje ten zuidwesten van het station een geschiedenis. In 1853 lieten de leiders van het Tokugawa Shogunaat (1603-1868) hier 6 forten bouwen met kanonnen om de stad te verdedigen tegen aanvallen op zee. Pas halverwege de jaren 90 van de vorige eeuw ontdekte men het eiland en investeerde men meer dan 10 miljard in Odaiba. En het resultaat is te zien…

Statue of Liberty en de Rainbow Bridge
Uitzicht vanaf Odaiba op het Statue of Liberty en de bekendste brug van de stad, de Rainbow Bridge

Accommodatie – Waar te verblijven in Tokio?


In totaal heeft Tokio 23 wijken die dan weer onderverdeeld zijn in allemaal districten. Dat maakt het best lastig om te ontdekken waar je nou het beste kunt overnachten. Om het makkelijk te maken vind je hieronder een kaartje. Het centrum van de stad, zoals al eerder vermeld, Chiyoda met het Keizerlijk Paleis. De wijken die er omheen liggen zijn de belangrijkste van Tokio. Overnachten kun je het beste in Minato, Shibuya, Shinjuku, Taito en Chuo. Daarnaast ben je sowieso aangewezen op de metro om de stad te verkennen. Toch zijn een paar districten toch echt net ietsjeleuker dan de rest.

De 23 wijken van Tokio
De 23 wijken van Tokio
Bron: By Tokyo-all-wards.jpg: Abrahamiderivative work: Rudloff (talk) – Tokyo-all-wards.jpg, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11987202

Overnacht in een Ryokan in Asakusa (Taito)


Historisch gezien behoort de wijk Asakusa, in het noorden van Tokio tot één van de leukste wijken. Hoewel dit district net als de rest van Tokio zwaar beschadigd raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog, ademt het nog steeds veel historie. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Sensoji Tempel, maar je bent ook dichtbij Ueno Park (alle musea) en richting het oosten de Tokyo Skytree. De Nakamise-Dori is het oudste straatje van de stad en hier kun je heerlijk eten of Japanse souvenirs kopen.

Het district Asakusa was voor 1940 het entertainmentgebied van Tokio. Het kent nu relatief weinig hoogbouw en als je op zoek bent naar accommodatie, boek dan een kamer in een Ryokan. Een Ryokan is een typisch traditioneel Japans hotel, dus met futons (dunne matrassen) en een typisch Japanse inrichting. Superleuk om er te overnachten. Kijk hier voor leuke accommodatie in de wijk Asakusa.

De oudste winkelstraat van Tokio, Nakamise Dori
Nakamise-Dori, één van de oudste straatjes van Tokio in het district Asakusa

Games, Manga en Neonreclame? Overnacht in Akihabara in Chuo


Ben je een groot fan van technologie, animatie, manga en neon-reclame? Overnacht dan in de buurt van het district Akihabara in de wijk Chuo. In de jaren 60 van de vorige eeuw vestigden zich hier vele technologiebedrijven en sindsdien is dat technologische karakter nooit meer weggeweest. Ben jij een echte Otaku, een ‘geek’ die obsessief bezig is met Anime en Manga. Dan is deze wijk echt iets voor jou.

Ik verbleef in Grids Akihabara Hotel & Hostel, in een rustig gedeelte van deze wijk. Daarnaast ben ik zelf geen fan van Manga, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Grids Akihabara vond ik zelf een prima accommodatie in Tokyo. Beneden bevindt zich een café waar iets kunt drinken en boven heb je een gezamenlijke ruimte voor contact, hoewel deze vrij klein was. Desondanks zeker een aanrader voor een verblijf in deze prachtige stad.

De bijzondere wijk Akihabara in Tokio, Japan
Akihabara, een bijzonder stukje Tokio

Het hippe Roppongi in Minato


Ben je meer van een type voor het avond- en nachtleven, zoek dan een verblijf in het district Roppongi. Dit gebied in de wijk Minato ligt ten zuiden van het Keizerlijke Paleis en is een prima uitvalsbasis om Tokio te verkennen. Naast de vele cafes, barretjes en discos vind je hier ook een aantal interessante musea, zoals het National Art Center en Mori Art Center. En vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de Roppingi Hills. Dit is een megacomplex met luxe kantoorpanden, bioscopen, winkelcentra, wolkenkrabbers, hotels en ga zo maar door. Het was de vastgoedhandelaar Minoru Mori die dit project rond 2000 financierde en kan gezien worden als een stad in een stad.

Andere interessante wijken?


Uiteraard zijn er nog een aantal andere districten waar je zou kunnen overnachten. Denk daarbij aan de entertainmentgebieden van Shibuya en Shinjuku. En in Shibuya vind je dan weer Harakuja, het gebied wat ook wel de modehoofdstad van Tokyo wordt genoemd vanwege de unieke straatmode die je hier tegenkomt. Kortom, het ligt er vooral aan waar je zelf van houdt. Voor een volgende keer in Tokyo zou ik persoonlijk kiezen voor Asakusa…

Het drukste kruispunt ter wereld in Japan
In Shibuya vind je het drukste kruispunt ter wereld

Vervoer – Hoe kom je er?


Vliegtuig: Tokio heeft twee grote vliegvelden. Voor internationale vluchten wordt er voornamelijk gevlogen op Narita International Airport. Dit vliegveld ligt ongeveer 60 kilometer ten oosten van Tokio. Met de trein doe je er ongeveer 1 uur over om het centrum van de stad te bereiken.

Op zoek naar vluchten naar Tokio? Voor een retourvlucht naar deze metropool kost een rechtstreeks ticket met de KLM ongeveer 700 a 800 euro. Voor een vliegticket met tussenstop ben je gemiddeld 500 a 600 euro kwijt. Kijk op de website van Vliegtickets.nl voor meer informatie.

Ook via Haneda International Airport komen internationale vluchten aan. Dit vliegveld ligt 20 kilometer ten zuiden van Tokio en is één van de drukste in Azië. Japanners maken namelijk meer gebruik van het vliegtuig dan van de hogesnelheidslijn. En dat heeft alles te maken met de goedkope prijs van vliegtickets. Over het algemeen wordt Haneda Airport gebruikt voor binnenlandse vluchten.

De metro van Tokio, Japan
De metro is het meest gebruikte vervoersmiddel van de stad.

Metro: de metro in Tokio is ontzettend handig (en nodig). Er is wel een verschil tussen een privaat bedrijf (Tokyo Metro) en die van de overheid (Toei Subway). Er zijn kaarten beschikbaar voor 24, 48 of 72 uur.

Trein/bus: Tokio heeft een aantal grote treinstations. Het belangrijkste en meest centrale station is JR Tokyo Station in de wijk Maranouchi. Naast het station bevindt zich ook een busstation (JR Expressway Bus Terminal) voor o.a. lange afstandsbussen naar Kyoto en Osaka. Andere grote treinstations vind je in de wijken Sjinjuku en Ueno.

Wanneer vertrekt mijn trein?
Maak gebruik van de website Hyperdia om jouw route door Japan te bepalen. De website geeft precies aan waar je moet overstappen en wat de prijs is van jouw reis. Handig toch?

Tokyo Station, één van de vele grote station van de stad
Tokyo Station, één van de vele treinstations van de stad

Volgende bestemming in Japan?


Vervolg je reis door Japan naar Nikko National ParkNagano of naar Mount Fuji en de 5 meren.

Heb je nog tips, opmerkingen of ideeën voor Tokio? Laat gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1