Hiroshima Reisgids | 5 x doen in de Stad van de Vrede

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 6 minuten
Home » Japan » Hiroshima Reisgids – Historie, Bezienswaardigheden & Reistips

In de ochtend van 6 augustus 1945 vloog een Amerikaanse B-29 bommenwerper, genaamd Enola Gay boven Hiroshima. Aan boord bevond zich één van de dodelijkste wapens die de mensheid ooit heeft geproduceerd: Little Boy. Deze kernbom werd na 8 uur ‘s ochtends gelost en kwam om 8.15 uur boven Hiroshima tot ontploffing. Het gevolg: er vielen meer dan 80.000 doden en van de stad was niet veel meer over.

Toeristen gaan naar Hiroshima om meer te weten te komen van het achterliggende verhaal van de atoombom en de schade die het aanrichtte. En natuurlijk staat de Atomic Bomb Dome (zie foto) symbool voor alle ellende die hier in de stad plaatsvond. Wat was de aanleiding voor het inzetten van dit krachtige wapen? In deze historische reisgids lees je er meer over, maar ontdek je vooral de leukste bezienswaardigheden van deze historische stad in Japan. Uiteraard dient het nu vooral ter inspiratie voor toekomstige reizen (na Corona).

In deze reisgids over Hiroshima


Uitzicht op Hiroshima vanaf Miyajima, Japan
Het uitzicht vanaf het eiland Miyajima op de stad Hiroshima

Handige websites Hiroshima & Japan


Deze reisgids over Hiroshima bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Hiroshima of Nagasaki? De meeste toeristen kiezen voor Hiroshima als meest westelijke punt in Japan en keren langzaam terug richting Kioto en Tokio. Maar mocht je meer tijd hebben sla Nagasaki dan zeker niet over. Want deze stad heeft veel te bieden, waaronder een interessante wandeling lang de bezienswaardigheden van de atoombom. Lees er meer over in het artikel De Atoombom Route, Nagasaki | 7 plekken die het verhaal vertellen.

Geschiedenis van Hiroshima – Dit is wat je moet weten…


Toen de machthebbers rond 1600 Hiroshima Castle bouwden hadden ze nooit kunnen bedenken dat hun stad later de geschiedenisboekjes in zou gaan als de eerste stad waar een atoombom is ontploft. Wat ooit begon als een klein gehucht met een paar huizen onder de naam Gokumura groeide langzamerhand uit tot een grote stad. Voor meer dan 250 jaar bleef het rustig rondom Hiroshima, maar dat veranderde toen in 1868 keizer Meiji de macht in handen kreeg. Japan moderniseerde…

Hiroshima als militair centrum van Japan


Hiroshima ging rond 1880 een belangrijke rol spelen in Japan toen het stadsbestuur besloot Ujina Harbor te bouwen. Vanuit de stad Kobe werd er een spoorweg aangelegd en er volgde een spoorlijn van het centrum van de stad naar de haven. Ideaal voor het gebruik van militair transport, zoals bij de Eerste Chinees-Japanse oorlog van 1894 het geval was. Tijdens deze oorlog verbleef de Japanse regering en de keizer voor een korte periode in Hiroshima Castle. En het was ook deze stad waar vertegenwoordigers van China en Japan met elkaar in gesprek gingen om tot een compromis te komen. Hiroshima ontwikkelde zich als een belangrijk militair centrum in Japan.

En de stad groeide verder. In 1915 werd een handelscentrum opgericht dat het Prefectural Industrial Promotion Hall ging heten. Dit gebouw kennen we nu als het symbool van de stad: de Atomic Bomb Dome (zie foto bovenaan). Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) besloot Japan om de geallieerden te helpen de Duitsers te verslaan, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog zou alles anders zijn…

Een filmpje (4 minuten) waarin een beeld wordt geschetst hoe krachtig Little Boy geweest moet zijn.
BronBBC Youtube Channel

Een catastrofe: Hoe de Verenigde Staten tot dit besluit kwam…


Duitsland en Japan sloten op 27 januari 1940 een verdrag om elkaar te steunen tijdens een oorlog. Toen Japan op 7 december 1941 Pearl Harbor aanviel betrok het daarmee de Verenigde Staten in de Tweede Wereldoorlog. Een langdurige oorlog volgde die in Azië nog niet afgelopen was toen in mei 1945 Nazi-Duitsland verslagen was.

De Verenigde Staten zochten naar een oplossing om Japan tot overgave te dwingen. Daarbij leidde het idee voor het inzetten van soldaten op de grond tot veel opstand in eigen land, aangezien dit bij de slag bij Okinawa veel Amerikaanse levens kostte. Eigenlijk was er nog maar één uitkomst en die was net wetenschappelijk ontwikkeld en klaar voor gebruik…

Groepsrondreizen Sawadee

Op 6 augustus 1945, iets na 8 uur liet de Amerikaanse bommenwerper Enola Gay Little Boy boven Hiroshima vallen. Om 8.15 uur kwam deze kernbom boven de stad tot ontploffing. 80.000 mensen kwamen direct om het leven en op een paar ruïnes na was de stad één grote lege vlakte. Maar waarom een atoombom op deze stad? Het antwoord lag in het militaire karakter van Hiroshima, waardoor Japan in één klap hard geraakt zou worden. En was het nodig? In principe was het een kwestie van tijd, voordat Japan zich over zou geven.

Hoewel veel wetenschappers betoogden dat het door de straling onmogelijk zou zijn Hiroshima hier te herbouwen, bleek de situatie totaal anders. In 1949 riep de Japanse overheid Hiroshima uit tot Stad van de Vrede en werd de Atomic Bomb Dome tot symbool van de stad gekozen. En de wederopbouw? Die verliep uitermate voorspoedig, want aan het eind van de jaren 50 was Hiroshima weer zoals het was voor de ontploffing van Little Boy. Alsof er nooit iets was gebeurd…

Hiroshima na de ontploffing van de atoombom
Hiroshima, net na de ontploffing van de atoombom

Bezienswaardigheden – 5 historische plekken in en rondom Hiroshima


Ben je ooit van plan Hiroshima te gaan bezoeken? Vanwege Corona zal dat nu niet gauw lukken. Maar als je de stad goed wil leren kennen, zorg er dan voor dat je zeker 2 volle dagen hier bent. Alleen al voor de bezienswaardigheden omtrent de atoombom ben je al bijna een hele dag kwijt. En gelukkig is er meer. Hieronder vind je 5 interessante plekken die zeker een bezoek waard zijn tijdens jouw verblijf in Hiroshima.

De beste reistijd om Hiroshima te bezoeken is overigens van april tot en met oktober. In de overige maanden is het ook mogelijk, alleen zullen de temperaturen lager zijn (januari 5 graden). In de maand april heb je uiteraard de prachtige kersenbloesem waar Japan zo bekend om staat.

De Atomic Bomb Dome in Hiroshima, Japan
De bekendste plek van Hiroshima is de Atomic Bomb Dome, het gebouw dat lijkt op een bom…

1. Genbaku Dome, oftewel de Atomic Bomb Dome: Overblijfsel van de catastrofe


Hiroshima was na de ontploffing één grote kale vlakte. Hoe wonderbaarlijk is het dan dat in 1945 de Hiroshima Prefectural Industrial Promotion Hall deels overeind is gebleven? Uniek inderdaad, maar vlak boven dit gebouw ontplofte Little Boy, waardoor het als een omgedraaide trechter de omgeving wel vernietigde, maar niet dit monument. Er werd besloten het gebouw als symbool voor het leed van de stad te laten fungeren. En de naam Atomic Bomb Dome? Die is gekozen vanwege de vorm van een bom.

Feitje: In 1939 waarschuwde de wetenschapper Albert Einstein de Amerikaanse overheid dat Duitsland bezig was met het maken van een ‘allesvernietigende’ bom. De Amerikaanse president Roosevelt besloot daarom het Manhattan project, het ontwikkelen van een kernwapen te versnellen. Einstein pleitte er alleen voor om met het wapen te dreigen, maar niet om het ooit echt te gebruiken…

Het Peace Memorial Museum in Hiroshima
Het Peace Memorial Museum

2. Bezoek het Hiroshima Peace Memorial Museum


Het Peace Memorial Museum behoort tot één van de meest imponerende musea van Japan. Het opende in 1955 haar deuren en vertelt het hele verhaal van de atoombom, zoals het hierboven al kort geschetst is. Daarnaast vind je hier veel foto’s en een aantal opvallende voorwerpen, waaronder een verkoolde driewieler. Na het bezoek aan het museum kom je tot de conclusie dat zo een bom nooit meer gebruikt zou mogen worden. Of dat een reële optie is? Laten we het hopen. Aan Japan zal het niet liggen.

Feitje: In 1947 bepaalde de Verenigde Staten dat in de grondwet van Japan opgenomen diende te worden dat het land geen eigen leger meer mocht hebben. Japan heeft nu een zelfverdedingsmacht, die in artikel 9 van de grondwet niet officieel erkend wordt als leger.

De verkoolde driewieler, Peace Memorial Museum
Een verkoolde driewieler in het Peace Memorial Museum
Het Peace Memorial Park en de Atomic Bomb Dome
Op de achtergrond de Atomic Bomb Dome

3. Wandel door het Peace Memorial Park


Het Peace Memorial Park is even indrukwekkend als de voorgaande twee bezienswaardigheden. In dit park bevindt zich o.a. een Memorial Hall, een gedenkteken voor de Koreaanse slachtoffers en een monument van een meisje met een kraanvogel. Dit is een verwijzing naar Sadako Sasaki, het meisje dat leukemie kreeg en op 12-jarige meisje overleed, terwijl ze nog vele dromen had. Hieronder lees je haar verhaal…

Kraanvogels in het Peace Memorial Park
Het monument van de kraanvogels

Het verhaal van Sadako Sasaki: 1000 kraanvogels voor de wereldvrede

Jong, atletisch en een mooie toekomst lag voor haar in het verschiet. Sadako Sasaki was 2 jaar oud toen zij op 1,5 kilometer van het epicentrum woonde en de atoombom overleefde. Totdat ze op 11-jarige leeftijd tijdens het hardlopen onwel werd. De artsen constateerden leukemie.

Wie 1000 kraanvogels maakt mag een wens doen, aldus een Japanse legende. In het ziekenhuis ging Sadako aan de slag. Ze had de vurige wens om ooit weer mee te doen aan hardloopwedstrijden. En ze bad voor de wereldvrede. Maar helaas. Sadako Sasaki overleed op 12-jarige leeftijd op 25 oktober 1955 aan de gevolgen van leukemie, veroorzaakt door de straling van de atoombom.

In 2016 vouwde de Amerikaanse president Barack Obama, de eerste staatsman van de Verenigde Staten die een herdenking in Hiroshima bijwoonde twee kraanvogels. Deze zijn nu ook te bewonderen in het Peace Memorial Museum.

Bezienswaardigheden: Het kasteel van Hiroshima
Het kasteel van Hiroshima in het centrum van de stad

4. Bezoek het Kasteel van Hiroshima


Ten noorden van het Peace Memorial Park staat het Kasteel van Hiroshima. Het is uiteraard een replica (1958) van hoe het voor de ontploffing van de atoombom eruit zag. De bouw van het kasteel begon rond 1600 en dit was eeuwenlang het hart van de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte Japan dit als een militair opslagplaats. Na de reconstructie van het nieuwe kasteel werd het een museum over de geschiedenis van de stad van voor de Tweede Wereldoorlog.

Historische reisgids van Miyajima, Japan
Op het eiland Miyajima lopen de hertjes vrij rond

5. Maak een dagtrip naar het historische eiland Miyajima, ook wel Itsukushima genoemd


Een paar kilometer ten zuidwesten van Hiroshima bevindt zich het eilandje Miyajima. Het was de monnik Kobo Daishi die in 806 de hoogste berg van het eiland beklom en daarmee de geschiedenis van het eiland zou bepalen. Zo vind je hier een aantal belangrijke boeddhistische tempels, waarvan de Itsukushima-schrijn de meest bekende is.

De torii die in het water staat behoort tot één van de meest fotogenieke objecten in Japan. Tot slot was het de Japanse geleerde Hayashi Gaho (1616-1680) die Miyajima beschouwde als één van de drie mooiste plekken van het land. Genoeg redenen om een bezoek te brengen aan dit historische eiland…

Het historische eiland Miyajima in Japan
De torii (poort) van Miyajima behoort tot één van de bekendste fotogenieke plekken van Japan.

Accommodatie – Waar te verblijven in Hiroshima?


Hiroshima is een stad van ongeveer 1 miljoen inwoners. In vergelijking met Tokio is het een vrij rustige stad, met toeristen die geïnteresseerd zijn in de trieste geschiedenis van de stad. Over het algemeen kiezen de meeste mensen voor een hotel of hostel in het centrum tussen Hiroshima Station en het Peace Memorial Park.

Tip Hostel: Santiago Guesthouse (budget) ligt op loopafstand van het Peace Memorial Park en de Atomic Bomb Dome. Vriendelijk personeel, een gezellige gezamenlijke woonkamer, prima slaapkamers en een dakterras. Een bed op een slaapzaal heb je al vanaf 20 euro per persoon.

Op zoek naar accommodatie in Hiroshima? Kijk hier voor de mogelijkheden

Openbaar vervoer in Hiroshima: de tram
Met de tram de stad verkennen, maar lopend is het ook prima te doen

Vervoer – Hoe kom je in Hiroshima?


Hiroshima heeft een vliegveld, maar deze ligt 50 kilometer ten oosten van de stad. De meeste toeristen vliegen op Tokio of Kioto en pakken de trein naar Hiroshima. De Shinkansen, de hogesnelheidslijn is de beste manier om Hiroshima te bereiken. Het treinstation ligt ten noordoosten van het centrum van de stad.

Met de Sightseeing Loop bus kom je van het treinstation makkelijk in het centrum en bij de belangrijkste bezienswaardigheden terecht. Voor mensen met een JR-pas is deze bus gratis te gebruiken.

Het Hiroshima Bus Center is het busstation van de stad. Hier vind je vooral de langeafstandsbussen naar alle uithoeken van Japan. Dit busstation ligt 200 meter ten oosten van het Atomic Bomb Dome vandaan.

Misschien ook interessant?


Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over deze reisgids van Hiroshima, Japan? Laat gerust hieronder een bericht achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1