Olympisch Park, Seoul | De Olympische Spelen van 1988

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Zuid-Korea » Seoel » Olympisch Park, Seoul | De Olympische Spelen van 1988

Wil je in Zuid-Korea een leuk park bezoeken met enig historisch besef? Ga dan naar het Olympisch Park in de hoofstad Seoel. Hier werden van 17 september tot 2 oktober 1988 de Olympische Zomerspelen gehouden.

Maar deze keuze van het IOC was niet onomstreden. Wat was er precies aan de hand? Waarom zou je een bezoek moeten brengen aan dit prachtige park ten zuidoosten van het centrum? En wat kan je er nu allemaal doen? In dit artikel lees je alles over het Olympic Park van Seoel!

Olympisch Park en de Lotte World Tower in Seoel
De Poort van de Vrede met op de achtergrond de grootste toren van Zuid-Korea, de Lotte World Tower

In dit artikel over het Olympisch Park van Seoul


Handige websites Seoul & Zuid-Korea


Dit artikel over het Olympisch Park van Seoel bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Dit kost jou overigens niks extra!

Geschiedenis – De Olympische Spelen van 1988 in Seoel? Waarom die keuze?


In 1981 werd in een congres in het Duitse Baden-Baden gekozen voor Seoel als gastheer van de Olympische Zomerspelen. Dat was een bijzondere keuze. Er waren genoeg spanningen tussen Noord en Zuid-Korea, maar ook had het laatste land maar weinig op met mensenrechten.

Politiek gezien was in 1980 generaal Chun Doo-hwan (1931-2021) door een staatsgreep aan de macht gekomen. Hij liet protesten bloedig neerslaan en trad in 1988 af na nationale en internationale kritiek op zijn beleid. Bij het Bloedbad van Gwangju in 1980 kwamen meer dan 200 mensen op. In 1996 werd de oud-president wegens hoogverraad en betrokkenheid bj het bloedbad veroordeeld tot de doodstraf. Deze werd uiteindelijk omgezet in levenslang.

Kortom: vanwege de gespannen situatie met Noord-Korea en de mensenrechtensituatie in Zuid-Korea, waren er genoeg redenen om te kiezen voor het Japanse Nagoya. De keuze van het IOC viel uiteindelijk op Seoel en gelukkig bleek de situatie op dat moment reuze mee te vallen.

De vlaggen van alle deelnemende landen aan de Olympische Zomerspelen van 1988
De openingsceremonie van de Olympische Spelen van 1988
Bron: Wikipedia

Hoe succesvol waren de Olympische Spelen van Seoel?


Behoorlijk succesvol! In totaal deden 160 landen mee en bleven grote incidenten of een grote boycot uit. Alleen Noord-Korea riep op tot het boycotten van de Olympische Zomerspelen van Seoel, maar werd daarin alleen gesteund door Cuba, Ethiopië, Albanië en Nicaragua. De grote spelers, Amerika, Rusland en China deden gewoon mee met het evenement.

En hoe deed Nederland het? In totaal behaalde de Nederlandse equipe 9 medailles: 2 goud, 2 zilver en 5 keer brons. Daarmee eindigde Nederland op de 22ste plek van de medaillespiegel.

Het Olympisch Park van Seoel wordt vooral gebruikt voor ontspanning en plezier

Bezienswaardigheden – Wat te doen in het Olympisch Park van Seoel?


Uiteraard kan je in het park een mooie wandeling maken en meer te weten komen over de Olympische Spelen van Seoel. Of je neemt op een mooie dag een kleedje mee en gaat in het park ontspannen. Dat deden veel Koreanen op een nazomerse dag (herfst ja) in oktober dat ik de hoofdstad van Zuid-Korea bezocht.

Hieronder vind je een aantal leuke ideeën, bezienswaardigheden en tips die hier in het Olympisch Park van Seoel kunt doen:

De eeuweige vlam onder de World Peace Gate

World Peace Gate: Dit bouwwerk werd speciaal gebouwd voor de Olympische Spelen. Vrede en harmonie was het motto van deze Spelen en tussen de pilaren van de poort vind je de eeuwig brandende vlam van de Paralympische Zomerspelen van 1988, als ook een vredesverklaring voor harmonie en geluk voor iedereen!

Olympic Museum: Wil je meer weten over de Olympische Spelen van Seoel? Ga dan naar dit museum aan de linkerkant van de Wereldvredespoort. Hier kom je alles te weten van het evenement in beeld, fragmenten, foto’s en voorwerpen.

SOMA Olympic Museum: Aan de rechterkant van de Wereldvredespoort bevindt zich dit museum. Hou je van moderne kunst? Dan is een bezoek aan het SOMA Olympic Museum misschien iets voor jou.

Het Olympische zwembad van Seoel

Diverse Stadions: Uiteraard vind je in het park genoeg stadions en ruimtes waar de Olympische Spelen gehouden werden. Zo kun je gewoon een duik nemen in het Olympisch bad. Uiteraard wel eerst een kaartje kopen.

Sculpture Park: Hier vind je meer dan 200 kunstwerken van kunstenaars van over de hele wereld.

Of maak gewoon een wandeling door het park. Vooral als het mooi weer is gaan vele Koreanen naar dit park om te relaxen, barbequen en spelletjes te spelen.

Een wandeling maken door het park? Dan kom je tempeltjes, altaren, beelden en heel veel mensen tegen

Praktische informatie voor een bezoek aan het Olympisch Park


Ik bezocht het park vooral, omdat ik in de buurt was, het prachtig weer was en er nog tijd was voor een bezoek aan het Olympisch Park. Het is dus eerder toeval. Toch was het me goed bevallen om hier een rondje te lopen.

Hoe kom je er? De beste manier om er te komen is met de metro. Lijn 8 gaat naar het Olympisch park. Stap uit bij Mongchontoseong (World Peace Gate) en je bent bij de Wereldvredespoort.

De skyline van Seoel met de Lotte World Tower op de achtergrond

Misschien ook interessant?


En wat vond jij van het Olympisch Park in Seoel? Laat gerust hieronder een bericht achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1