Anlong Veng, Cambodja | Laatste bolwerk van de Rode Khmer

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Cambodja » Anlong Veng – Historie, bezienswaardigheden & reistips

Anlong Veng is een klein plaatsje in het noordwesten van Cambodja. Er komen per dag maar een paar toeristen naar toe en om eerlijk te zijn is dat heel begrijpelijk. Zoveel valt er niet doen in deze regio. Maar historisch gezien is Anlong Veng, en dan vooral de omgeving heel interessant.

Dit is namelijk de plek waar de oud leider van Cambodja, Pol Pot (1925-1998) na de val van zijn bewind ongeveer, 20 jaar ongehinderd kon schuilen. En als je weet dat deze man als leider verantwoordelijk was voor de dood van 1 a 2 miljoen mensen dan klinkt dat best vreemd. Zijn schuilplek kun je bezoeken, net als zijn graf. Dat laatste kost je overigens 2 dollar. Mocht je meer willen weten over het laatste bolwerk van de Rode Khmer, lees dan gerust verder…

In deze reisgids over Anlong Veng


Handige websites Anlong Veng & Cambodja


Deze reisgids over Anlong Veng bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Dit kost je overigens niks extra!

Anlong Veng Lake, Cambodja
Het plaatsje ligt aan een kunstmatig meer, Anlong Veng Lake

Geschiedenis – Wat maakt Anlong Veng historisch gezien interessant voor een bezoek?


Wil je meer weten over de laatste 20 jaar van het leven van Pol Pot? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan deze regio ten noorden van Siem Reap. Op verschilende plekken vind je bezienswaardigheden die herinneren aan het tijdperk van Pol Pot en de Rode Khmer. Hieronder vind je een korte historische uitleg over zijn leven na de val van zijn regering in 1979.

Pol Pot overleeft in de jungle

Pol Pot was leider van Cambodja van 1975 tot 1979. Onder zijn strenge bewind stierven naar schatting 1 a 2 miljoen mensen. Hij sloeg in 1979 op de vlucht toen buurland Vietnam Cambodja binnenviel. Reden hiervoor was dat Cambodja had geprobeerd Vietnamese dorpen in te nemen. Het Cambodjaanse leger werd binnen 2 weken onder de voet gelopen. En Pol Pot? Die vluchtte, maar waarheen?

Pol Pot vertrok naar de jungle bij Anlong Veng in het noordwesten van het land. Deze plek was strategisch gekozen. Mocht het Cambodjaanse leger hem bijna vinden, dan kon hij altijd nog vluchten naar Thailand. Zo was het leger in 1998 in de buurt, maar vlak voordat ze zijn schuilplaats vonden overleed Pol Pot op 83 jarige leeftijd. Hij zou nooit veroordeeld worden voor zijn wandaden.

Een tekening uit het huis van Ta Mok, Cambodja
Een tekening van Angkor Wat in het huis van Ta Mok

Bezienswaardigheden – Wat te doen in Anlong Veng?


Er zijn verschillende mogelijkheden om de sites van de Rode Khmer te bezoeken. Ten eerste kun je dat doen door een dagtrip vanuit Siem Reap. Maar je kunt ook zelf naar Anlong Veng gaan en bij de rotonde een gids regelen die je er naartoe brengt. Dit kost tussen de 15 a 20 dollar. Zelf een motorbike huren raad ik overigens niet aan. De weg naar zijn schuilplek of die van zijn metgezellen is behoorlijk slecht. Achterop een motorbike vond ik al behoorlijk zweten..

Naar Anlong Veng ga je alleen voor de plekken die met Pol Pot en de Rode Khmer te maken hebben. En dat zijn er nog een aantal:

  • Het graf van Pol Pot
  • De schuilplek van Pol Pot
  • Ta-Mok’s Huis (in Anlong Veng)
  • Ta-Mok’s vakantiehuis
  • Standbeeld van de Rode Khmer

Ta-Mok was een militaire chef met de bijnaam ‘De Slager’. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de vele massamoorden op Cambodjanen in het oosten van het land. In de omgeving van Anlong Veng vind je nog veel plekken die herinneren aan de Rode Khmer. Lees er meer over in het artikel Graf van Pol Pot | Bezoek zijn laatste rustplaats.

Het Dongrek gebergte in Cambodja
Vanaf het Dongrek gebergte in het uiterste noorden van Cambodja.

Accommodatie – Waar te verblijven in Anlong Veng?


Anlong heeft een aantal accommodaties die over het algemeen niet op boekingssites te vinden zijn. Zelf overnachtte ik in Bod Oudom Guesthouse en betaalde daar $ 8 dollar voor. De eigenaar spreekt goed Engels en via facebook kun je contact opnemen voor beschikbaarheid van een kamer. Maar ik verzeker je… er is altijd wel een kamer vrij. 

Volgende bestemming in Cambodja?


Bij de rotonde kun je vervoer regelen voor een volgende bestemming. Daar vind je verschillende taxi’s of busmaatschappijen die je richting Siem Reap (voor Angkor Wat) of naar Sra Aem voor de Preah Vihear Tempel kunnen brengen.

Heb jij nog leuke tips, ideeën of opmerkingen over Anlong Veng in Cambodja? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1