Siem Reap Reisgids | Ontdek de Toegangspoort tot Angkor Wat

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 4 minuten
Home » Cambodja » Siem Reap Reisgids – Historie, Bezienswaardigheden & Reistips

Siem Reap is een bijzonder leuke stad in Cambodja. Het is de toegangspoort tot de prachtige tempels van Angkor Wat. Wil je deze tempels graag bezoeken dan is een verblijf in Siem Reap noodzakelijk. Maar naast de tempels van Angkor ademt deze stad gezelligheid uit met leuke markten en uiteraard Pub Street.

En er is meer. In deze reisgids neem ik je mee naar de leukste bezienswaardigheden en krijg je meer inzicht in de prachtige historie van Siem Reap en Angkor Wat.

In deze reisgids over Siem Reap


Pub Street, de bekendste straat van Siem Reap
Pub Street, de bekenste straat van Siem Reap. Hier kun je elke avond een biertje drinken en de indrukken van Angkor Wat laten bezinken.

Handige websites Siem Reap & Cambodja


Deze reisgids over Siem Reap bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Daar zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden!

Geschiedenis – Een korte historie van Siem Reap en Angkor Wat


De naam Siem Reap betekent letterlijk ‘Siamezen verslagen‘. Siam is de vroegere naam van buurland Thailand en duidt op een veldslag die hier ooit plaatsvond tussen het koninkrijk Ayutthaya (Thailand) en de Khmer (Cambodja). Na die veldslag in de zestiende eeuw kreeg deze nederzetting de naam Siem Reap. Het is overigens opmerkelijk te noemen dat dit deel van Cambodja van 1795 tot 1907 een onderdeel werd van Thailand. Het was toen nog maar een klein dorp, dat in de twintigste eeuw uitgroeide tot één van de populairste bestemmingen van Zuidoost-Azië.

Maar het meest kennen we Siem Reap van die bekende tempels van Angkor. Dit was de hoofdstad van het imposante Khmer Rijk dat in de twaalfde eeuw na Christus over deze regio regeerde. Angkor Wat werd in die tijd gebouwd en representeert hoe de prachtige Khmer architectuur er in die tijd uitgezien moet hebben. Het tempelcomplex is 162 hectare groot en was gewijd aan de hindoeïstische god Vishnoe. Later veranderde het in een Boeddhistische tempel.

Wat Angkor Wat zo bijzonder maakt is dat de stad altijd bewoond is geweest en dat nog steeds heel veel overeind staat. En gelukkig lopen er nu projecten om ingestorte gebouwen weer grotendeels te herstellen. De hoofdtempel van Angkor staat verder afgebeeld op de vlag van Cambodja en natuurlijk is dit tempelcomplex het nationale symbool van het land.

Bezienswaardigheden – Wat te doen in Siem Reap?


Ben je van plan deze bijzondere stad en de tempels van Angkor Wat te bezoeken? Als je weinig tijd hebt kun je in één dag al heel veel zien. Dat begint dan wel met vroeg opstaan, zodat je bij Angkor Wat de prachtige zonsopgang kunt bekijken. Een entreeticket voor het tempelcomplex kost voor één dag $37 dollar. Het is daarom veel aantrekkelijker om een ticket voor drie dagen te kopen, want dit kost $62 dollar. Ook heb je dan veel meer tijd om de tempels op je gemak te bekijken. Daarnaast heb je een kleine en een grote route die een veel beter beeld geven van wat er allemaal te zien is.

Er zijn een aantal manieren om de tempels van Angkor Wat te kunnen bekijken. Ten eerste kun je via de website Cambodia Inside een Tuktuk regelen en contact maken met andere reizigers die de tempels willen bekijken. Of je kunt een fiets huren en zelf Angkor bekijken. Het tempelcomplex ligt ongeveer 5 kilometer ten noorden van Siem Reap. Hieronder vind je nog een aantal interessante bezienswaardigheden.

De prachtige tempels van Angkor Wat in Cambodja
Wie naar Siem Reap gaat, brengt automatisch een bezoek aan de tempels van Angkor.

Angkor Wat Museum


Als je op weg gaat naar Angkor Wat kom je dit bijzondere museum tegen. Hier vind je een aantal mooie tentoonstellingen die je nog meer informatie geven over de geschiedenis van het Khmer Rijk. Het is een ideale start om eerst meer te weten te komen over de tempels van Angkor Wat, voordat je ook daadwerkelijk de omgeving gaat verkennen.

De Tempels van Siem Reap


Naast Angkor Wat heeft de stad Siem Reap ook een aantal mooie tempels in de aanbieding. Twee daarvan zijn Wat Bo en Wat Dam Nak. De eerste is vooral bekend vanwege een aantal mooie schilderingen en de tweede was ooit een paleis. Tegenwoordig vind je daar het Centrum voor Khmer Studies waar verder onderzoek wordt gedaan naar de geschiedenis en oorsprong van het Khmer Rijk.

Groepsrondreizen Sawadee

Accommodatie – Waar te verblijven?


Siem Reap is na Phnom Penh en Battambang de derde stad van het land. Het telt ongeveer 140.000 inwoners, maar misschien wel net zoveel toeristen per dag. Het is maar om aan te geven hoe interessant deze stad is voor een bezoek aan de tempels van Angkor.

De beste plek om te verblijven is rondom Pub Street. Hier heb je een groot aanbod in hotels en hostels en hier vind je ook een aantal bijzondere avondmarkten. Heb je trek in een krokante schorpioen? Dan ben je in Siem Reap op het juiste adres. En in Pub Street kun je in de avond genieten van een biertje en heb je ook een groot aanbod in leuke restaurantjes en cafés.

Op zoek naar accommodatie in Siem Reap? Kijk hier voor de mogelijkheden

Vervoer – Hoe kom je er?


Siem Reap is verreweg de belangrijkste stad van het land. Per jaar komen miljoenen toeristen hierheen om een glimp op te vangen van de oude tempels van Angkor Wat. Ben je alleen van plan de tempels van Angkor te bezoeken in Cambodja dan kun je per vliegtuig naar Siem Reap International Airport. Dat is dan wel met een tussenstop in Azië, maar elke grote stad op dit continent vliegt naar deze leuke stad in Cambodja.

Vanaf Phnom Penh doe je er met de bus ongeveer 6 uurtjes over. Het is tevens ook mogelijk om vanaf Bangkok naar Siem Reap te gaan. Deze bus vertrekt 2 keer per dag, alleen is er wel het nadeel dat je bij de grens een visum moet aanschaffen. Daarom is een directe vlucht vanaf Bangkok een betere oplossing en qua prijs zit er weinig verschil.

Volgende bestemming? Ga richting het noorden en ontdek het laatste bolwerk van de Rode Khmer in Anlong Veng. Of ga richting het noordoosten voor de Preah Vihear Tempel en naar het zuidwesten voor de hoofdstad van het land, Phnom Penh.

Heb jij nog meer tips en ideeën over Siem Reap in Cambodja? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1