Kratie Cambodja – 5x zien en doen aan de Mekong Rivier

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 5 minuten
Home » Cambodja » Kratie Reisgids – Historie, Bezienswaardigheden & Reistips

Voor een prachtige zonsondergang aan de Mekong rivier is Kratie een uitermate geschikte plek. Dit stadje van ongeveer 20.000 inwoners ligt 250 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Phnom Penh en heeft een bijzonder relaxte sfeer. En daarnaast vind je hier een aantal bezienswaardigheden die meer dan de moeite waard zijn.

Zo komen toeristen vooral hierheen om een glimp op te vangen van de met uitsterven bedreigde Irrawaddy dolfijn. Volgens wetenschappers leven er in dit gedeelte van de Mekong rivier nog maar 90. Maar er zijn nog veel meer leuke dingen te zien en te doen in Kratie. In deze reisgids neem ik je mee naar dit charmante stadje in Cambodja.

Wat wil jij weten over Kratie in Cambodja?


Handige websites Kratie & Cambodja


Deze reisgids over Kratie bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Dit kost je overigens niks extra!

Geschiedenis – Een korte historie van Kratie


Over de verre geschiedenis van Kratie is niet veel bekend. In 2019 hebben archeologen overblijfselen gevonden van 100 tempels in de provincie Kratie die waarschijnlijk dateren uit de zesde of zevende eeuw na Christus. Toen was dit gebied onderdeel van het Koninkrijk Chenla. Dit was een voorloper van het grote Khmer Rijk dat we kennen van Angkor Wat. Historici gaan er van uit dat Cambodja in de zesde eeuw uit verschillende kleine koninkrijkjes bestond.

Na de Tweede Wereldoorlog (19405-1945) werd er in Kratie veel gevochten toen de Rode Khmer en de regering van Cambodja met elkaar overhoop lagen. Er was als het ware een burgeroorlog gaande, net als in het buurland de Vietnam oorlog nog steeds voortduurde. Ook bombardeerden de Amerikanen de regio om het transport van wapens richting Vietnam te blokkeren. In 1975 kreeg de Rode Khmer de leiding over Cambodja en isoleerde het land zich van de rest van de wereld. In 1978 brak een oorlog uit tussen Cambodja en Vietnam en namen de Vietnamezen Kratie en de andere delen van het land over.

Bezienswaardigheden – 4 x zien en doen in Kratie


Kratie is een leuke plek om één a twee dagen te verkennen. Er zijn een aantal bijzonder leuke bezienswaardigheden die je kunt bezoeken, waarvan de meeste zich buiten het plaatsje bevinden. Het is mogelijk een tour te regelen in Kratie, maar je kunt ook een fiets huren en een aantal dingen zelf ondernemen. Hieronder vind je ter inspiratie een aantal mogelijkheden…

1. Ontdek de oudste tempel van Kratie: Roka Kandal pagode


Er zijn maar weinig bezienswaardigheden in Kratie die iets vertellen over de geschiedenis van dit plaatsje aan de Mekong. Een van de plekken is de Roka Kandal pagode. Deze pagode ligt ongeveer 2 kilometer ten zuiden van de Kratie en dateert volgens historici uit eind achttiende eeuw/ begin negentiende eeuw. Het is een schattige tempel die vanwege de houtconstructie meerdere keren gerenoveerd is.

Verder kun je hier meer informatie vinden over de ambacht van het manden weven. Naar schatting 4.000 mensen hebben in Kratie werken in deze industrie. Daarnaast is het ook mogelijk een paar souvenirs te kopen in de kleine nabijgelegen shop. De pagode is niet altijd open, maar buurtbewoners zullen voor een kleine tip graag de deur van de Roka Kandal pagode voor je openen.

Het eiland Koh Trong bij Kratie
Een gemoedelijke sfeer op het eilandje Koh Trong in de Mekong rivier

2. Maak een fietstocht over het eiland Koh Trong


Bij Kratie ligt in de Mekong rivier het eilandje Koh Trong. Met een ferry kun je vanaf de kade in het centrum van het plaatsje naar het eiland toe om er een leuke fietstocht te maken. Het is een ideale manier om meer te zien van het traditionele leven in Cambodja. Zo kom je er een aantal tempeltjes tegen en zie je vanaf de kant een floating village liggen.

Het is tevens ook mogelijk om hier te overnachten, zoals bij Rajabori Villas Resort, in Arun Mekong Guesthouse of bij locals thuis in een homestay. Bij aankomst op het eiland kun je een fiets huren of een os met wagen. Hieronder vind je een map met de mogelijkheden…

Een map van eiland Koh Trong, Kratie
Een map van het eiland Koh Trong met de bezienswaardigheden

3. Spot de Irrawaddy dolfijnen in de Mekong rivier


10 kilometer ten noorden van Kratie zwemmen in de Mekong rivier een zeldzame groep dolfijnen, de Irrawaddy dolfijnen. Deze bijzondere dieren worden met uitsterven bedreigd en er leven naar schatting iets minder dan 100 dolfijnen in de rivier. Tijdens het bewind van de Rode Khmer (1975-1979) werd er op ze gejaagd voor voedsel en de netvisserij heeft in de periode erna de populatie verder laten kelderen. En ook de bouw van een dam bij het plaatsje Sambor kan het aantal Irrawaddy dolfijnen met uitsterven bedreigen.

Gelukkig lijkt het de laatste jaren iets beter met ze te gaan. Je kunt een bootje met een gids huren, maar zorg ervoor dat de boot hij niet te dichtbij komt. Dan zouden de dieren zich opgejaagd kunnen voelen. Maar er is ook nog een leukere Vanaf de kade kun je een bootje met gids huren maar let er op dat je niet te dichtbij ze komt. En zorg er ook voor dat de kapitein ze niet teveel opjaagt. En anders is er nog een leukere manier om ze zelf te begroeten…

Met de kajak naar de Irrawaddy dolfijnen?
Voor een unieke ervaring boek je een tour met de kajak naar de Irrawaddy dolfijnen. Sorya Kayaking Adventures & Café en Dolphin Kayaking Adventures in Kratie kunnen deze tochten voor je regelen.

Irrawaddy dolfijnen bij Kratie, Cambodja
Een beeld van de Irrawaddy dolfijn

4. Ontdek Sambor en ga naar de 100 Column Pagode


20 kilometer ten noorden van Kratie bevindt zich het plaatsje Sambor. Dit was vroeger de belangrijkste stad van een aantal koninkrijken, maar er is maar weinig wat historisch gezien daaraan herinnert. Het staat beter bekend onder de naam Samphu Borak.

In Sambor vind je één van de meest bijzondere tempels van het land, de 100 column pagode. Het is een mooie tempel en zeker een bezoekje waard. Tevens kun je ook een kijkje nemen bij het Mekong Turtle Conservation Centre, een opvangcentrum voor schildpadden. Het gaat hier om een kleinschalige centrum voor bijzondere schildpadden. Het is niet groot en je kunt een video bekijken voor meer informatie. Daarnaast zal er ook gevraagd worden om een kleine donatie te doen.

Kampi Rapid bij Kratie, Cambodja
Vele houten hutten met daarin hangmatten om heerlijk te relaxen. Dat is Kampi Rapid!

5. Ga relaxen en zwemmen in de Mekong rivier


Wanneer je op eigen gelegenheid de Irrawaddydolfijnen bezoekt kun je in het plaatsje Kampi een pauze nemen en zwemmen in de Mekong rivier. Deze plek, genaamd Kampi Rapid bevindt zich op een rustig stukje van de Mekong rivier waarop een aantal houten huisjes gebouwd zijn. En om het helemaal af te maken zijn er overal hangmatten en kun je er heerlijk ontspannen.

Vooral veel locals komen hier en het kost je een kleine vergoeding gebruik te maken van de hutten. Ik vond het persoonlijk ideaal om even rustig bij te komen. Kampi Rapid ligt 1 kilometer ten noorden van de plek waar je de Irrawaddy dolfijnen kunt spotten.

Kratie vanaf het eiland Koh Trong
Een blik op Kratie vanaf het eiland Koh Trong

Accommodatie – Waar te verblijven in Kratie?


Kratie is een leuk en klein plaatsje langs de mooie Mekong rivier. De meeste hotels en guesthouses bevinden zich langs de Mekong en liggen op het loopafstand van het busstation in het zuiden van Kratie. Voor mensen die meer rust willen hebben is er de optie om op Kaoh Trong, een eilandje in de Mekong naast Kratie te verblijven. Zie onderstaande kaart voor meer informatie over hotels en guesthouses.

Tip: Een bijzonder plek om te overnachten is bij Le Tonlé Guesthouse. Dit guesthouse is opgericht met het idee om dakloze jongeren een kans te bieden door te werken in de bediening en de keuken. En het moet gezegd worden: het eten is echt heerlijk! Le Tonlé Guesthouse heeft zowel privékamers als slaapzalen beschikbaar. Maar boek op tijd, want deze accommodatie is vrij populair! Eventueel is het ook mogelijk om hier fietsen te huren en/of tours te boeken naar o.a. de Irrawaddy dolfijnen.

Op zoek naar andere accommodatie in Kratie? Klik dan hier voor meer leuke hotels en guesthouses

Een floating village in de Mekong rivier
Een floating village bij het Eiland Koh Trong

Vervoer – Hoe kom je in Kratie?


Bus: Kratie is maar een klein plaatsje langs de Mekong en heeft een klein busstation in het zuiden. Vanaf daar is het een kleine wandeling naar jouw hotel of guesthouse. Om de omgeving te verkennen ben je afhankelijk van het huren van een scooter/motorbike, een fiets/mountainbike of een tuktuk.

Volgende bestemming? Vervolg je reis naar Phnom Penh of Sen Monorom (Mondulkiri) in Cambodja of richting Laos voor de 4000 Islands!

De zonsondergang bij Kratie en de Mekong
Tot slot: genieten van de prachtige zonsondergang!

Heb jij nog meer tips, ideeën of opmerkingen over deze historische reisgids van Kratie in Cambodja? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1