Ontdek Historisch Phnom Penh – Reisgids & Reistips

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update: Leestijd: 4 minuten
Home » Cambodja » Phnom Penh Reisgids – Historie, Bezienswaardigheden & Reistips

Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja ontwikkelt zich razendsnel. Met behulp van Chinese investeerders hoopt de stad zich in de toekomst te kunnen meten met steden zoals Ho Chi Minh Stad en Bangkok. Maar dan moet er zeker nog een hoop gebeuren. Voor toeristen is Phnom Penh vooral leuk voor een korte tussenstop, maar als het kan gauw weer weg om het land te verkennen.

Zonde, want deze stad heeft een aantal interessante attracties, waarbij je de recente en trieste geschiedenis van het land leert kennen. Benieuwd naar de highlights van deze snel groeiende hoofdstad? Je leest er meer over in deze Phnom Penh Reisgids.

Inhoud – Historische reisgids Phnom Penh


Handige websites Phnom Penh & Cambodja


Deze reisgids over Phnom Penh bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, Travel4history daar een kleine vergoeding voor krijgt. Dit kost je overigens niks extra!

5 historische feitjes – Wist je dat…?


  • Volgens een mythe Phnom Penh in 1372 is ontstaan toen een welgestelde weduwe, genaamd Daun Penh in een boom 4 Boeddhabeelden vond? Ze nam deze beelden mee naar haar huis op de heuvel (phnom) en bouwde er een tempel op.
  • Phnom Penh in 1434 de nieuwe hoofdstad werd van het Khmer Rijk? Echter was deze stad van 1505 tot 1866 grotendeels verlaten en had het geen enkele belangrijke functie in de Cambodjaanse politieke. 
  • Koning Norodom I (1860-1904) zich in 1866 vestigde in de stad en daarmee Phnom Penh de belangrijkste plaats van het land werd?
  • Phnom Penh aan het begin van de 20ste eeuw de Parel van Azië werd genoemd? Reden hiervoor was de groeiende welvaart en de aanleg van een spoorweg naar Sihanoukville.
  • Met het aantreden van de Rode Khmer op 17 april 1975 de stad werd ontruimd en mensen verplicht werden om landbouw te bedrijven.  
De trieste geschiedenis van de Killing Fields
De Killing Fields ten noorden van de hoofdstad is zeer indrukwekkend

Bezienswaardigheden – Wat te doen in Phnom Penh?


Hoeveel dagen heb je nodig om de stad te verkennen? De meeste mensen kiezen voor 2 volle dagen en dat is naar mijn mening genoeg. Zo ben je alleen al 1 dag kwijt om een bezoek te brengen aan 2 locaties die te maken hebben met de Rode Khmer. Deze partij, die onder leiding stond van Pol Pot regeerde van 1975 tot 1979 over het land en heeft diepe sporen achtergelaten in het land. Naar schatting werd een kwart van de toen 8 miljoen tellende bevolking gemarteld en vermoord, o.a. in de Tuol Sleng gevangenis.

Tuol Sleng: Deze gevangenis in een oud schoolgebouw in de hoofdstad is tegenwoordig een museum. Hier kun je kennismaken met de gruweldaden van het regime van Pol Pot. Naar schatting zaten 20.000 mensen hier gevangen en werden ze op onmenselijke wijze gemarteld, soms tot de dood erop volgde. En een ander deel werd overgebracht naar Choeung Ek, oftewel de Killing Fields.

Choeung Ek: Iets buiten de hoofdstad ligt Choeung Ek, ook wel bekend als de Killing Fields. Hier werden mensen op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Door middel van een audio-guide (in het Nederlands!) krijg je uitleg over deze plek en ik kan zeggen, het maakt ontzettend veel indruk op je. Via de Facebookgroep Inside Cambodia kun je een oproep doen om met andere mensen beide locaties te ontdekken. Ook vind je hier een aantal geschikte tuktuk drivers die je erheen kunnen brengen.

Royal Palace: Dit is het presidentiele paleis van de koning van Cambodja. Het is gebouwd in 1860 en heeft een typische Khmer architectuur. Het paleis ligt aan de rivier de Tonle Sap bij de splitsing waar het samenkomt met de Mekong rivier. Tijdens een bezoek kun je niet in het paleis, maar vooral het terrein en de tuinen ontdekken.

Nationaal Museum van Cambodja: In de buurt van het Royal Palace vind je dit museum. Mocht je tijd over hebben, dan kan dit een interessante plek zijn. Hier vind je vooral veel objecten uit de Khmer periode (900-1500), waarvan je een deel ook tegen zult komen in het tempelcomplex van Angkor Wat.

Het Nationaal Museum in Phnom Penh, Cambodja
Het Nationaal Museum in Phnom Penh

Accommodatie – Waar te verblijven in Phnom Penh?


De beste plek om te verblijven is in de buurt van de Tonle Sap en Mekong rivier. Het centrum van de stad is de omgeving rondom het Koninklijk Paleis en hier vind je een heleboel leuke restaurantjes en cafés. Zelf verbleef ik in het Maya Papaya Café & Hostel (One Stop). De bedden waren goed, de service van het personeel was goed en voor het vervolg van de reis door Cambodja konden ze vervoer en pick-up regelen, hoewel dit naar mijn mening aan de prijzige kant was.

Op zoek naar accommodatie in Phnom Penh? Kijk hier voor de mogelijkheden

De kade langs de Tonle Sap rivier in Phnom Penh

Vervoer – Hoe kom je in Phnom Penh?


De luchthaven van de stad heet Phnom Penh International Airport. Vanuit Nederland gaan er geen rechtstreekse lijnvluchten naar de stad, alleen met een overstap in bijvoorbeeld Qatar of Bangkok. Het beste vervoersmiddel in de stad is de bus of de Tuktuk. Er is wel een treinverbinding naar Sihanoukville en Battambang maar deze rijd sporadisch. Het beste is om de bus of minibus te nemen.

Volgende bestemming in Cambodja?


De hoofdstad Phnom Penh ligt centraal gelegen in Cambodja. Zo kun je richting het zuiden voor de leuke plaatsjes Kep en Kampot of kun je verder gaan richting Sihanoukville en de tropische eilanden. Voor het oosten ga je naar het onontdekte Sen Monorom en richting het noorden ga je richting Kratie en Laos. Naar het noordwesten ga je richting Siem Reap en de prachtige tempels van Angkor Wat. Kortom: keuze genoeg.

Heb je nog meer leuke ideeën, tips of opmerkingen voor deze Phnom Penh Reisgids? Laat dan gerust hieronder een bericht achter!

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1