Berlijn Stedentrip? – Een Historische Reisgids

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Duitsland » Berlijn Stedentrip? – Een Historische Reisgids

Ben je van plan een stedentrip te maken naar de hoofdstad van Duitsland, Berlijn? En wil je meer te weten komen over de geschiedenis en cultuur van deze interessante stad in de gelijknamige deelstaat?

In deze reisgids vind je informatie over de boeiende historie van Berlijn. En wat zijn eigenlijk de leukste bezienswaardigheden? En waar kun je het beste ‘historisch’ overnachten? Een ideale stedentrip naar Berlijn begint hier…

De Dom van Berlijn aan de Spree
De Dom aan de Spree

Praktische Informatie over Berlijn


Beste reistijd? Berlijn is het hele jaar door goed te bezoeken. In de wintermaanden ligt de temperatuur tussen de 0 en 5 graden. In de zomermaanden is het aangenaam tot warm. De periode april tot oktober is daarom de best tijd om de stad te verkennen. Uiteraard kun je in de maand december een bezoek brengen aan de gezellige kerstmarkten.

Hoeveel dagen voor een stedentrip Berlijn? Voor bijna elke hoofdstad in Europa heb je aan 3 dagen niet genoeg. Wil je de stad pas echt goed verkennen, trek er dan ongeveer 5 dagen vooruit. Verderop zal je lezen wat er in de hoofdstad van Duitsland allemaal te doen valt. En dat is meer dan je denkt…

Benieuwd wat je allemaal kunt zien in Berlijn? Scroll dan naar beneden voor alle informatie over de geschiedenis, bezienswaardigheden, accommodatie en vervoer…

Handige websites Berlijn & Duitsland


Geschiedenis van Berlijn, stadsaanzicht in 1652
Stadsaanzicht van Berlijn, 1652

Geschiedenis – Wat maakt een bezoek aan Berlijn historisch gezien zo interessant?


Berlijn is sinds 1990 de hoofdstad van het verenigde Duitsland. Maar eigenlijk is dat het al sinds 1701. Maar de geschiedenis van de stad gaat terug naar het 1230. Rond deze tijd ontstaan er twee dorpjes aan de Spree, Berlin en Cölln. Berl of birl verwijst in de West-slavische taal waarschijnlijk naar ‘moeras’, daar waar het begonnen is. En Ber verwijst ook naar Bär, de beer, wat nu het stadswapen van de stad is.

Tussen 1600 en 1700 ontwikkelt de stad zich steeds beter. De belangrijkste straat, die we nu kennen als Unter den Linden komt tot stand. Dit werd langzamerhand depraalweg van Pruisische koningen en Duitse keizers. Ook nu nog vind je er belangrijke gebouwen.

Het is echter vanaf 1701 dat Berlijn de hoofdstad van Pruisen wordt. Pruisen werd steeds meer de belangrijkste staat van het Heilige Roomse Rijk (962-1806). Het Heilige Roomse Rijk is te vergelijken met een grotere versie van Duitsland. Berlijn groeide qua inwoners en werd de stad van de Verlichting genoemd. De industriële revolutie van de 19e eeuw deed de stad verder explosief groeien. In 1871 werd Berlijn ook de hoofdstad van het nieuwe Duitse Rijk.

De Dom van Berlijn en het Stadspaleis
Een ansichtkaart van Berlijn, gemaakt aan het einde van de 19e eeuw

De meest bewogen periode uit de geschiedenis van de stad vormt de 20e eeuw. Nadat Duitsland de Eerste Wereldoorlog verloren had, werd de Weimarrepubliek uitgeroepen. Berlijn bleef echter de hoofdstad van deze republiek. In 1933 werd het Derde Rijk gesticht en werd Adolf Hitler Rijkskanselier van het land. Hij gebruikte o.a. de Olympische Spelen van 1936 om Duitsland aan de wereld te laten zien.

Brandenburger Tor tijdens de Tweede Wereldoorlog
De Brandenburger Tor, net na de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Hitler grotendeels in Berlijn. In zijn bunker pleegde hij op 30 april 1945 zelfmoord, vlak daarna kwamen de Russen de stad ‘bevrijden’ en was de oorlog in Europa voorbij. Na de Tweede Wereldoorlog splitsten de Amerikanen, Britten, de Fransen en de Russen Berlijn in 4 delen. Oost-Duitsland en Oost-Berlijn kwamen onder Russisch bewind, West-Berlijn kwam onder toezicht van het ‘Westen’. Vanaf 1961 tot 1989 werd de stad gescheiden door de Berlijnse Muur. Met de val van de Sovjet-Unie, het huidige Rusland in 1989 was Duitsland weer verenigd. En Berlijn is nu de grootste metropool van de Europese Unie.

De val van de Berlijnse muur in 1989
De val van de Berlijnse Muur in 1989
Bron: By Lear 21 at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Bezienswaardigeden – Wat te zien en doen in Berlijn?


Nu je meer weet over de bijzondere geschiedenis van de stad is het tijd om de stad te gaan verkennen. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste bezienswaardigheden van de hoofdstad van Duitsland.

  • De Rijksdag: Sinds 1894 is dit de plek waar het Duitse parlement vergadert. In 1933 raakte het pand zwaar beschadigd toen de Nederlander Marinus van het Lubbe het volgens de Nazi’s in brand had gestoken.
  • Brandenburger Tor: De enige overgebleven stadspoort van Berlijn. Het stamt uit 1791 en is een belangrijk monument in Duitsland.
  • Berlijnse Muur: In sommige gedeeltes van de stad kun je deze muur, die symbool staat voor een verdeeld Duitsland nog bekijken.
  • Pergamonmuseum: Eén van de belangrijkste musea van de stad, met een grote hoeveelheid kunstschatten uit de klassieke oudheid.
  • Checkpoint Charlie: Dit checkpoint speelde een belangrijke rol in de overgang van West naar Oost-Berlijn.
  • Dom van Berlijn: Een prachtige kathedraal aan de spree, gebouwd aan het einde van de 19e eeuw.
  • Holocaust Memorial: Een bijzonder monument, bestaande uit meer dan 2700 blokken ter herdenking van de Jodenvervolging.
  • Potsdam: Een stadje op 30 kilometer van Berlijn met prachtige paleizen en tuinen.
  • Slot Charlottenburg: Dit is het grootste paleis van de stad en werd gebouwd rond 1700.
  • Unter den Linden: Dit is de bekendste straat van de stad en was ooit de praalweg voor Duitse keizers en Pruisische koningen.
De Gendarmenmartke met het theater en de kerken
De Gendarmenmarkt, misschien wel het mooiste plein van de stad?

Accommodatie – Waar te overnachten in Berlijn?


Ben je inmiddels al enthousiast geworden over een stedentrip naar Berlijn? En ben je op zoek naar en leuk hotel, hostel of guesthouse? Hieronder kun je zelf op zoek gaan naar de ultieme accommodatie voor deze stedentrip. Of heb je liever een hotel met een rijke historie? Lees dan verder, want daar vind je een aantal interessante hotels met een vleugje geschiedenis.

Hotel Oderberger Berlin 4*: Dit hotel opende pas in 2016 haar deuren, maar is gevestigd in een bijzonder pand. In 1902 was dit namelijk een openbaar zwembad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het wonderwel bespaard gebleven, maar sloot het uiteindelijk de deuren in 1986. Een tweepersoonskamer kost ongeveer 160 euro per nacht. Het hotel bevindt zich in de levendige wijk Prenzlauer Berg. Boek hier een kamer in Hotel Oderberger Berlin.

Schlosshotel Berlin by Patrick Hellmann 5*: Dit hotel bevindt zich ten zuidwesten van het centrum en is gevestigd in een prachtig kasteel. Deze werd gebouwd voor de beroemde avocaat en kunstverzamelaar Walter von Pannwitz. Keizer Wilhelm II zou hier ook regelmatig te gast zijn geweest. Na 1918 vluchtte de keizer naar Nederland en Von Pannwitz volgde. Hij kocht uiteindelijk landhuis Hartekamp bij Heemstede. Voor een tweepersoonskamer betaal je ongeveer 280 euro per nacht (en dan zonder ontbijt a 45 euro per persoon). Boek hier een kamer in Schlosshotel Berlin by Patrick Hellmann.

Hotel Brandies Berlin 3*: Een goedkope optie in een historisch gebouw is dit hotel ten westen van de Tiergarten. Het gebouw stamt uit 1909 en de kamers zijn nog een beetje ‘historisch’ ingericht. Vanaf het hotel stap je zo in de metro richting het centrum. Voor een tweepersoonskamer betaal je ongeveer 120 euro per nacht. Boek hier een kamer in Hotel Brandies Berlin.

Brandenburger Tor, Berlijn
De Brandenburger Tor

Vervoer – Hoe kom je in Berlijn?


Berlijn ligt op ongeveer 600 kilometer van Utrecht vandaan. Met de auto doe je er ongeveer 7 uur over. Ben je van plan in het centrum van de stad te gaan rijden? Dan heb je een groene milieusticker nodig.

Met het vliegtuig naar Berlijn doe je over de reis ongeveer 1 uur over. Daarnaast zijn er veel aanbieders van vliegtickets en kun je relatief goedkoop naar de hoofdstad van Berlijn vliegen. Kijk op de website van Vliegtickets.nl voor meer informatie over prijzen en tickets.

Wil je een milieubewustere keuze maken? Pak dan de trein vanaf Amsterdam Centraal. Vanaf daar vertrekt elke ochtend de trein naar Berlin Hauptbahnhof. De rit duurt ongeveer 7 uur en ondertussen kun je genieten van het Duitse landschap. Als ruim op tijd boekt betaal je voor een retourtickets ongeveer 80 euro. Kijk op de website van NSInternational.nl voor meer informatie over tickets en prijzen.

Berlijn verkennen? De hoofdstad van Duitsland heeft een uitgebreid Metronetwerk. Dit is de beste manier om de stad te ontdekken. De 10 metrolijnen brengen je overa; naartoe, waar je maar wilt wezen.

Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over Berlijn? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1