Heidelberg Stedentrip? – Een Historische Reisgids

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Duitsland » Heidelberg Stedentrip? – Een Historische Reisgids

Ben je van plan een stedentrip te maken naar de Duitse stad Heidelberg? En wil je meer te weten komen over de geschiedenis en cultuur van deze interessante stad in de deelstaat Baden-Württemberg?

In deze reisgids vind je informatie over de boeiende historie van Heidelberg. En wat zijn eigenlijk de leukste bezienswaardigheden van de stad? En waar kun je het beste ‘historisch’ overnachten? Een ideale stedentrip naar Heidelberg begint hier…

Het beroemde kasteel van Heidelberg
De belangrijkste attractie van de stad, Schloss Heidelberg

Praktische Informatie over Heidelberg


Beste reistijd? Heidelberg is het hele jaar door goed te bezoeken. Van april tot aan oktober is de temperatuur aangenaam tot warm. In december ligt deze rond de 5 graden. In deze maand kun je uiteraard ook een bezoek brengen aan de traditionele kerstmarkt in het oude centrum van de stad.

Hoeveel dagen voor een stedentrip Heidelberg? Een bezoek aan deze stad is ideaal als tussenstop voor een reis richting Oostenrijk, Zwitserland of Italië. In één dag kun je al veel zien van het centrum. Maar heb je meer tijd over? Plak er dan een extra dag aan vast, zodat je de stad pas echt beter leert kennen.  

Benieuwd wat je allemaal kunt zien in Heidelberg? Scroll dan naar beneden voor alle informatie over de geschiedenis, bezienswaardigheden, accommodatie en vervoer…

Handige websites Heidelberg & Duitsland


Schilderij van Jacques Fouquier uit 1620 van Schloss Heidelberg

Geschiedenis – Wat maakt een bezoek aan Heidelberg historisch gezien zo interessant?


Als het gaat om de historie van de stad dan heeft Heidelberg veel te bieden. In 1196 werd de stad voor het eerst genoemd in een oorkonde. Over het befaamde kasteel dat boven de stad uitsteekt wordt pas in 1225 voor het eerst over gesproken. Het zou eeuwenlang de residentie van de keurvorsten van Palts worden. Een keurvorst had een belangrijke positie binnen het Heilige Roomse Rijk (962-1806, zie het als Duitsland in het groot). Zij bepaalden wie de nieuwe Duitse keizer werd. Tijdens de negenjarige oorlog (1688-1697) raakte het kasteel zwaar beschadigd.

Naast het bekende slot is de stad ook bekend vanwege de oudste universiteit van Duitsland, de Ruprecht-Karls-Universiteit. Deze werd in 1386 opgericht en is nu één van de meest gerenommeerde universiteiten van het land en werd opgericht door keurvorst Ruprecht I (1309-1390). De bibliotheek van de universiteit is ook de oudste van het land, hoewel het sinds 1905 gehuisvest is in een nieuw gebouw.

Vanwege de oudste bibliotheek van het land en vanwege de belangrijke literaire werken die hier geschreven werden, mag Heidelberg zich de Literatuurstad van Duitsland noemen. Ook de bekende Duitste schrijver Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) kwam graag naar de stad toe vanwege de historie en het romantische karakter van het oude centrum. Zo kun je aan de andere kant van de Neckar de Filosofenweg bewandelen.

Ik verloor mijn hart in Heidelberg

Johann Wolfgang von Goethe

Het grootste deel van de huidige binnenstad stamt uit de 18e eeuw. Toen werd het centrum in Barokstijl grotendeels ontwikkeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vele Duitste steden vernietigd. Gelukkig bleef Heidelberg dit lot bespaard. Onderstaande schilderij van Konrad Link uit 1788 is daarom misschien wel actueler dan je zou denken. Maar dat kun je het beste zelf gaan beoordelen bij een bezoek aan de stad.

Schilderij van Konrad Linck uit 1788. Op de foto zie je de oude brug, de stadstoren en op de achtergrond het beroemde kasteel.

Bezienswaardigeden – Wat te zien en doen in Heidelberg?


Inmiddels ben je het één en ander wijzer over de geschiedenis van deze Romantische stad in Duitsland. Nu is het tijd om de stad te verkennen. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste historische bezienswaardigheden van de stad.

  • Maak een wandeling door de oude stad
  • Schloss Heidelberg
  • Deutsches Apotheken-Museum
  • Bewandel de Filosofenweg
  • Oude Brug met de stadspoort
  • Heilige Geestkerk
  • Kurpfälzisches Museum
  • De Ruprecht-Karls-Universiteit
  • Een ritje op de kabeltrein naar de top van de Königstuhl
  • Studentenkarzer
De oude brug en de stadspoort van Heidelberg
De oude stadspoort vanaf de oude brug over de Neckar

Accommodatie – Waar te overnachten in Heidelberg?


Ben je aan het overwegen een stedentrip te maken naar Heidelberg? En ben je op zoek naar leuke accommodatie met een historisch tintje? Hieronder vind je een paar interessante opties. Deze hotel bevinden zich in het oude centrum van de stad, want dat is de leukste plek om te verblijven.

Hotel zum Ritter St. Georg: Dit hotel is gevestigd in een pand dat tijdens de negenjarige oorlog (1688-1697) als één van de weinige overeind is gebleven. Hotel zum Ritter St. Georg mag daarom ook een icoon van de stad genoemd worden. Voor een tweepersoonskamer betaal je ongeveer 200 euro per nacht. Maar dan slaap je wel in een iconisch gebouw uit 1592. Boek hier een kamer in Hotel zum Ritter St. Georg.

Hotel Holländer Hof: Dit hotel ligt aan de rivier de Neckar naast de stadspoort. Al rond 1600 zouden op deze plek 2 herbergen gestaan hebben. Het huidige hotel kreeg haar naam in 1836. Het hotel is zo genoemd, omdat er veel Nederlanders verbleven. Daarna werd het tijdelijk een hospice en tussen 1945 en 1955 verbleven hier Amerikaanse troepen. Sinds 1981 is hier weer het Hotel Höllander Hof gevestigd. De prijs voor een tweepersoonskamer bedraag ongeveer 130 euro per nacht. Boek hier een kamer in Hotel Höllander Hof.

Die Hirschgasse Heidelberg: Aan de andere kant van de Neckar vind je dit mooie hotel. Het is één van de oudste en het bekendste hotel van de stad. Het is gevestigd in een voormalige boerderij en de oudste bronnen verwijzen naar een bier- en wijntuin in 1472. Vanaf de 19e eeuw was het meer dan een eeuw lang een mensuur-restaurant. Mensuur is een tradtionele vorm van schermen. Op dit moment wordt het hotel gerenoveerd, dus kan er tot 2023 geen kamer geboekt worden.

Kulturbrauerei Heidelberg: Ben je een liefhebber van bier? Boek dan een kamer in dit hotel in het centrum van de stad. Al meer dan 2 eeuwen wordt hier bier gebrouwen. Naast de brouwerij kun je hier ook overnachten. Voor een tweepersoonskamer betaal je ongeveer 140 euro per nacht. Boek hier een kamer in Kulturbrauerei Heidelberg.

Uitzicht over Heidelberg
Uitzicht over de oude stad, het kasteel en de rivier de Neckar.

Vervoer – Hoe kom je in Heidelberg?


Heidelberg ligt ideaal op de route richting het zuiden van Duitsland. Als je met de auto een vakantie hebt geboekt in Zwitserland, Oostenrijk of Italië is dit een ideale tussenstop. Met de auto vanaf Utrecht doe je er ongeveer 5 uur over.

Een andere optie is om het vliegtuig te nemen naar Frankfurt Am Main. De vlucht doet er ongeveer een uur over. Vervolgens pak je daar de trein naar Heidelberg. Deze doet er ongeveer een uur over. Kijk voor tickets naar Frankfurt op Vliegtickets.nl.

Het is ook mogelijk om deze romantische stad te bereiken met de trein vanaf Nederland. Vanaf Utrecht doe je hier ongeveer 5 uurtjes over. Met de ICE trein boek je een ticket naar de luchthaven van Frankfurt. Daar stap je over op de trein die binnen een uur naar Heidelberg brengt. Kijk voor tickets op de website van NSInternational.nl

Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over Heidelberg, Duitsland? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1