München Stedentrip? – Een Historische Reisgids

by Steven
Home » Duitsland » München Stedentrip? – Een Historische Reisgids

Ben je van plan een stedentrip te maken naar München? En wil je meer te weten komen over de geschiedenis en cultuur van deze interessante stad in de Duitse deelstaat Beieren?

In deze reisgids vind je informatie over de boeiende historie van München. En wat zijn eigenlijk de leukste bezienswaardigheden? En waar kun je het beste ‘historisch’ overnachten? Een ideale stedentrip naar München begint hier…

Slot Nymphenburg
Slot Nymphenburg

Praktische Informatie over München


Beste reistijd? München ligt in het zuiden van Duitsland in de deelstaat Beieren. De beste periode voor een bezoek is tussen april en oktober. Maar let op! Eind september tot begin oktober vindt er het Oktoberfest plaats. Dan is het superdruk in de stad en betaal je voor een kamer aanzienlijk meer.

Hoeveel dagen voor een stedentrip München? München behoort tot één van de belangrijkste steden van Duitsland. Ook voor een stedentrip kun je hier makkelijk een lang weekend vertoeven. Plan daarom minimaal 3 dagen om de stad te verkennen. En als je langer gaat dan is het verkennen van de omgeving ook een goed idee. 

Benieuwd wat je allemaal kunt zien en doen in München? Scroll dan naar beneden voor alle informatie over de geschiedenis, bezienswaardigheden, accommodatie en vervoer…

Handige websites München & Duitsland


Geschidenis van Munchen, stadsaanzicht
Dit is hoe München rond 1580 eruit gezien moet hebben.

Geschiedenis – Wat maakt een bezoek aan München historisch gezien zo interessant?


München is een stad met een geschiedenis van meer dan 800 jaar terug. Officieel werd er pas in 1158 gesproken over München. Maar waarschijnlijk is hier door de Monniken in de 8e eeuw een nederzetting gebouwd aan de rivier de Isar. En dat is ook precies wat de betekenis van München, ook wel Munichen is: ‘door de Monniken’.

Toch beleefde de stad pas rond 1500 zijn grote doorbraak. Zo werd in 1496 de eerste Frauenkirche gebouwd en werd München de hoofdstad van Beieren. Ook was de stad het centrum van de Renaissancekunsten. En aan het einde van de 16e eeuw liet Hertog Wilhelm V de Höfbrauhaus bouwen voor het brouwen van bier.

Marienplatz in München rond 1640
Een afbeelding van het Marienplatz, het bekendste plein van de stad. Dit is het oude centrum van de stad rond 1650.

Na 1600 raakte de stad deels in verval. Maar rond 1800 bloeide München weer op. Een groot aantal van de mooiste gebouwen in de stad werden in deze periode gebouwd. En in 1810 vond er voor de eerste keer het Oktoberfest plaats. Vandaag de dag is dit het grootste volksfeest ter wereld waar eind september tot begin oktober miljoenen mensen op af komen. Ook kreeg de stad in 1839 een treinstation.

Na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werd München één van de belangrijkste steden van Nazi-Duitsland. In 1923, toen Adolf Hitler nog niet erg bekend was vond hier de Bierkeller Putsch plaats. Deze staatsgreep door Hitler & Co mislukte, maar München bleef ‘Hauptstadt der Bewegung. Enkele gebouwen die nu rond het Königsplatz staan zijn door de Nazi’s gebouwd.

Tijdens de bombardementen op Duitsland raakte het centrum van de stad zwaar beschadigd. Toch werd er besloten het oude gedeelte te herbouwen. Daardoor kunnen we nog steeds een glimp opvangen van hoe München er vroeger uitgezien moet hebben. En dat maakt de stad tot een ideale stedentrip in Duitsland.

Onrust tijdens de Bierkeller Putsch in 1923
Bron: By Bundesarchiv, Bild 119-1486 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de

Bezienswaardigeden – Wat te zien en doen in München?


München is een stad met een rijkdom aan historie. Zo kun je hier dagenland door de stad slenteren op zoek naar leuke musea, paleizen en andere bijzondere gebouwen. Benieuwd naar de leukste bezienswaardigheden van de stad? Hieronder vind je een lijst met interessante attractie’s.

  • Frauenkirche: de belangrijkste kerk van de stad met een geschiedenis van meer dan 500 jaar.
  • Alte Pinakothek: Museum met een grote collectie schilderijen van schilders uit de 13e tot 18e eeuw, waaronder ook Rembrandt en Frans Hals.
  • Slot Nymphenburg: Zomerresidentie van de heersers van Beieren, gebouwd in 1664.
  • Marienplatz: Het centrum van de stad met indrukwekkende gebouwen, waaronder het raadhuis.
  • Englischer Garten: Dit is het grootste stadspark van Europa met een geschiedenis van meer dan 200 jaar.
  • Residentie van München: Vroeger was dit een paleis voor de hertogen, nu een museum met indrukwekkende schatkamers.
  • BMW Museum: Ben je een autoliefhebber en wil je meer weten over de historie van Bayerische Motor Werke? Neem dan een kijkje in dit bijzondere museum.
  • Deutsches Museum: Dit museum staat geheel in het teken van de techniek en de natuurwetenschap en is één van de grootste ter wereld in zijn soort.
  • Viktualien Markt: Deze markt voor levensmiddelen bestaat sinds 1807 en is daarom zeker de moeite waard voor een bezoek
  • Olympia Park & Allianz Arena: Hoewel het stadion redelijk nieuw is, mag je als voetballiefhebber een bezoek aan Bayern Munich FC toch niet overslaan?
Englischer Garten, het grootste stadspark van Europa
Englischer Garten, het grootste stadspark van Europa

Accommodatie – Waar te overnachten in München?


Ben je inmiddels enthousiast geworden over een stedentrip naar de hoofdstad van Beieren? En wil je op zoek naar een geschikt hotel voor jouw stedentrip? Hieronder kun je zoeken naar een leuk hotel, hostel of resort. Maar wil je graag een accommodatie met een rijke historie? Lees dan verder en ontdek de historische hotels van München.

Eden Hotel Wolff 4*: Dit hotel opende in 1890 haar deuren als Hotel Wolff. Het is gebouwd in Art Nouveau stijl en was in de jaren 20 een ontmoetingsplaats voor de rijkere bewoners van de stad. In 1944/1945 raakte het pand zwaar beschadigd door de bombardementen op de stad. In1948 ging het hotel weer open en kocht de familie het naastgelegen Eden Hotel. Sindsdien heet dit het Eden Hotel Wollf. Het ligt naast het treinstation van de stad en voor een tweepersoonskamer betaal je ongeveer 170 euro per nacht. Boek hier een kamer in het Eden Hotel Wolff.

Hotel Laimer Hof 3*: Dit hotel bevindt zich ten noordwesten van het centrum bij Slot Nymphenburg. Het is gevestigd in een neo-Renaissance Villa uit 1886. Het is daarmee één van de oudste gebouwen van de stad. Ben je op zoek naar een romantisch hotel voor twee? Dan zit je bij Hotel Laimer Hof helemaal goed. De prijs voor een tweepersoonskamer ligt rond de 110 euro per nacht. Boek hier een kamer voor Hotel Laimer Hof.

Hotel Törbrau 4*: Dit hotel behoort tot de oudste van München. Het kent een geschiedenis van meer dan 500 jaar en veel bekende mensen hebben hier overnacht. De Deense sprookjesschrijver Hans Christian Anderson, de Hongaarse componist Franz Liszt en de Duitse schrijver Heinrich Heine waren hier regelmatig te gast. Voor een tweepersoonskamer in dit hotel met historie betaal je ongeveer 250 euro per nacht. Boek hier een kamer in Hotel Törbrau.

De brouwerijen van München
Hacker-Pschorr, één van de bieren uit München

Vervoer – Hoe kom je in München?


München ligt in het zuiden van Duitsland. Tijdens de wintersport naar Tirol en Salzburgerland in Oostenrijk passeer je deze stad bijna altijd. Met de auto doe je daar ongeveer 8 a 9 uur over. Om de stad ook echt te komen met de auto heb je een milieusticker nodig. Deze kun je heir online bestellen.

De snelste manier om in de hoofdstad van Beieren te komen is met het vliegtuig. Dagelijks vertrekken er meerdere vluchten per dag naar Flughafen München Franz Josef Strauß. Met het vliegtuig doe je er iets meer dan een uur over. Kijk op de website van Vliegtickets.nl voor meer informatie over tickets en prijzen.

Ga je liever met de trein? Ook dat is mogelijk. Met een overstap in Frankfurt ben je in 7 a 8 uurtjes in München. Ook is het mogelijk om vanuit Amsterdam de slaaptrein te nemen. Deze trein vertrekt dan meestal rond 19 uur vanuit Amsterdam en je hebt hier de mogelijkheid een bed te reserveren. Zo ben je de volgende dag goed uitgerust om de stad te verkennen. Kijk op de website van NSInternational.nl voor informatie over tickets en prijzen.

Heb jij nog tips, opmerkingen of ideeën over deze reisgids over München? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1