Nikko National Park | 7 x Doen in Japans Mooiste Park

by Steven
Gepubliceerd: Laatste update:
Home » Japan » Nikko National Park Reisgids – Historie, bezienswaardigheden & Reistips

Nikko National Park (日光国立公園) behoort tot één van de mooiste nationale parken van Japan. Het ligt op 150 kilometer ten noorden van de hoofdstad Tokio en bezit één van de belangrijkste tempelcomplexen van het land. Een dagtrip of een paar dagen het park verkennen is daarom een absolute aanrader. Niet alleen vanwege het maken van mooie wandelingen, maar ook voor het ontdekken van een aantal bijzondere historische attracties.

Wat maakt Nikko National Park historisch gezien zo interessant voor een bezoek? Wat zijn de leukste bezienswaardigheden? En waar kun je het beste ‘historisch’ overnachten? In deze reisgids over Nikko National Park lees je er alles over.

De tempels van Nikko National Park, Japan
De prachtige bossen en de mooie tempels van Nikko National Park

In deze reisgids over Nikko


De berg Nantai in Nikko National Park, Japan
Op de achtergrond en in de wolken, de hoogste berg van Nikko National Park, Mount Nantai

Handige links Nikko National Park & Japan


Deze reisgids over Nikko National Park bevat affiliate links. Dit betekent dat je als je een boeking maakt via één van de links op deze website, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Dit kost je overigens niks extra!

Geschiedenis – Wat maakt Nikko National Park historisch gezien interessant voor een bezoek?


Nikko National Park is bijzonder populair onder Japanners. Ze zien deze plek als een soort bedevaartsoord en bezoeken hier de tempels die meer dan 1.000 jaar geleden gesticht zijn.

Het was namelijk de monnik Shodo Shonin (735-817) die in 766 na Christus deze plek bezocht. Hij stak door middel van twee slangen de Daiya rivier over. Hier staat nu de meest gefotografeerde brug van Japan, de Shinkyo brug.

Vervolgens stichtte Shonin aan de andere kant van de rivier de Rinnoji Tempel. Ook stichtte hij de Futarasan Shrine. Hij vervolgde zijn weg door het park en beklom de beroemde Mount Nantai en bezocht Chuzenji Lake. Bij Chuzenji Lake richtte hij de Chuzenji Tempel op.

De historische tempels van Nikko National Park
Een map uit 1901 van de bezienswaardigheden van het tempelgebied in Nikko

Een andere belangrijke gebeurtenis in Nikko National Park was de bouw van het mausoleum voor Ieyasu Tokugawa (1543-1616). Hij was de eerste machthebber van het Edo-shogunaat. Deze familie regeerde over Japan van 1602 tot 1868. Ieyasu Tokugawa liet in dit park een mausoleum bouwen met meer dan 500 kilo bladgoud. Dit is nu de meest indrukwekkende tempel van het park (en de duurste!).

In 1934 kreeg het park de status Nationaal Park van de Japanse regering. En in 1999 zette UNESCO het op de Werelderfgoedlijst vanwege de belangrijke historische waarde van de tempels die er te vinden zijn.

Nu weet jij dus ook waarom een bezoek aan dit park historisch gezien zeer interessant is.

Nikko en de Unesco Werelderfgoedlijst
Nikko en de Unesco Werelderfgoedlijst

Bezienswaardigheden – 7 x zien en doen in Nikko National Park


De beste reistijd om naar Nikko Nationaal Park te gaan is tussen april en november. In de maanden oktober en november is het park gehuld in prachtige kleuren door de herfstbladeren.

Ben je echter van plan om in de zomermaanden naar Nikko te gaan? Dan kan het behoorlijk druk zijn. Niet alleen toeristen, maar ook de lokale bevolking komt hier dan maar al te graag. Een aanrader is om de tempels vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag te bezoeken, als de bussen met toeristen weg zijn.

In Nikko kun je prachtige wandelingen maken. De bekendste wandeling is die naar de berg Nantai, de hoogste berg van deze streek. Deze bevindt zich aan de voet van het meer van Chuzenji. Reken er wel op dat je dan 4 a 5 uur onderweg bent. Doe je het liever wat rustiger aan en wil je vooral historische plekken bezoeken? Lees dan verder en ontdek 7 historische bezienswaardigheden met een indrukwekkend verhaal…

De beroemde Shinkyo Brug in Nikko National Park
De beroemde rode Shinkyo bridge waar de monnik Shodo Shonin via twee slangen de rivier over stak

1. Ontdek de plek waar Shodo Shonin de Daiya rivier over stak…


Dit is de eerste historische plek die je gaat zien in Nikko National Park. Het is de bekendste en meest gefotografeerde brug van Japan, de Shinkyo brug (神橋). De monnik Shodo Shonin wilde de rivier oversteken en bad tot god voor een goede afloop. Die hielp Shonin door 2 slangen te sturen die samen een brug vormde.

De monnik stak zo in 766 de rivier over en stichtte aan de overkant een paar tempels. De huidige brug staat er sinds 1904, nadat een storm de toenmalige brug vernietigde. Zover men weet staat er sinds 1673 een brug, maar het zou ook ouder kunnen zijn.

Voor een klein bedrag kun je de heilige brug oplopen. Maar vanaf de autobrug heb je het beste uitzicht om een mooie foto te maken van de Shinkyo brug.

De oudste tempel van Nikko, de Rinnoji Tempel
De Rinnoji Tempel, de belangrijkste tempel van het park

2. Ga naar de belangrijkste tempel van Nikko National Park, de Rinnoji Tempel


Nadat Shodo Shonin de rivier overgestoken was stichtte hij in 766 de Rinnoji Tempel (輪王寺). Het heette toen nog de Shihonryu tempel, maar met de stichting ervan introduceerde hij het boeddhisme in de regio.

Rond 800 werd de Rinnoji Tempel onderdeel van de Tendai, een Japanse stroming binnen het Boeddhisme. Het complex werd in de eeuwen erna flink uitgebreid en vele ‘hoogwaardige’ monniken bezochten deze plek. Reken voor een bezoek aan deze tempel ongeveer 1 a 2 uurtjes.

De Toshogu Shrine is prachtig versierd met goud

3. Toshogu Shrine: Bezoek het mausoleum en de gouden Tempel


De Toshogu Shrine (東照宮) is een eerbetoon aan de eerste shogun (leider) van het Tokugawa shogunaat: Ieyasu Tokugawa (1543-1616). Hij stichtte in 1603 het Edo Shogunaat dat duurde tot 1868. Hij was al nauw betrokken bij het ontwerp, maar wilde het allemaal soberder hebben dan het nu is. Met meer dan 500 kilo aan bladgoud is deze tempel de drukst bezocht bezienswaardigheid van Nikko. En daarmee tevens ook de duurste. Het complex zit vol van symboliek en achter de Gouden Tempel kun je een bezoek brengen aan zijn mausoleum.

Meer weten over de Toshogu Shrine? Lees dan het artikel Toshogu Shrine | Een historische uitleg over deze Gouden Tempel

Groepsrondreizen Sawadee

4. De Futarasan schrijn ter ere van Mount Nantai


In 782 stichtte de monnik Shonin een tweede tempel in Nikko, de Futarasan schrijn (二荒山神社). Dit heiligdom is gewijd aan de goden van de berg Nantai, Nyoho en Taro. Deze bergen bevinden zich in Nikko. Een deel van het complex is gratis te bezoeken en bevat een aantal tuinen en een aantal kleine tempelgebouwen. Voor het hoofdgebouw moet een kleine vergoeding betaald worden.

Aan de voet van de berg, maar ook op de berg Nantai bevindt zich ook een kleinere versie van de Futarasan Schrijn.

De prachtige Kegon Falls in Japan
De prachtige Kegon Waterval bij het meer van Chuzenji

5. Kegon Falls: De mooiste waterval van Japan, maar met een duister randje…


De Kegon Waterval (華厳の滝) behoort tot één van de drie mooiste watervallen van Japan. Het water, afkomstig uit het meer van Chuzenji stort ongeveer 100 meter naar beneden in een kloof. Het uitzicht vanaf het platform is adembenemend. Maar deze plek heeft ook een duistere kant. Wist je namelijk dat de Kegon Falls een populaire plek was om zelfmoord te plegen? Meer dan 200 personen pleegden hier zelfmoord. En het begon alleemaal met de zelfmoord van Misao Fujimura (1886-1903) in een tijd dat Japan zich aan het herontdekken was.

Benieuwd naar de achtergronden van dit verhaal? Lees dan het artikel Kegon Falls | Waarom 200 mensen hier zelfmoord pleegden…

6. Taiyuin, het mausoleum van Iemitsu Mausoleum


Op loopafstand van de Toshogu Shrine bevindt zich Taiyuin (大猷院), het mausoleum van Iemitsu Tokugawa (1604-1651). Hij was de derde leider van het Tokugawa Shogunaat en kleinzoon van de stichter Ieyasu Tokugawa. Ook hij heeft hier een plek gekregen in Nikko National Park, hoewel Iemitsu zelf aangaf uit respect voor zijn grootvader een soberder mausoleum en tempel te willen.

Maar ja, kon het nog uitbundiger dan de Toshogu Shrine? Desondanks mag Taiyuin er ook wezen en zit het vol symboliek. Deze tempel is een mix van boeddhistische elementen en Shinto, de oorspronkelijk religie van Japan waarbij natuurgoden worden vereerd.

De Kanmangafuchi Abyss in Nikko National Park
De mysterieuze jizobeeldjes van de Kanmangafuchi Abyss

7. Maak een wandeling door de Kanmangafuchi Abyss


De Kanmangafuchi Abyss (憾満ヶ淵) is een kloof die meer dan 7000 jaar geleden is ontstaan door de uitbarsting van Mount Nantai. Vanaf het tempelcomplex van Nikko gezien ligt het aan de andere kant van de Daiya rivier, in een rustige omgeving. Het is een korte wandeling die ongeveer een uurtje duurt. Tenzij… je de mysterieuze Jizo beeldjes gaat tellen. Want volgens de legende kun je ze niet tellen, omdat er altijd wel één verdwijnt. En waarom staan die beeldjes met rode sjaal daar?

Benieuwd naar de achtergronden van deze mysterieuze beeldjes met rode muts en sjaal? Lees dan het artikel Kanmangafuchi Abyss | Het verhaal van de mysterieuze Jizo-beelden

Het Meer van Chuzenji, Japan
Een torii bij het Meer van Chuzenji

Accommodatie – Waar te overnachten in Nikko National Park?


Als je eenmaal besloten hebt om in Nikko National Park minimaal 1 nacht te verblijven, dan vraag je je ongetwijfeld af waar je het beste kan overnachten? De meest hotels vind je in de buurt van de twee treinstations, in de buurt van de tempels of bijvoorbeeld bij het meer van Chuzenji. Voor dat laatste ben je 40 minuten onderweg met de bus. Hieronder vind je een aantal historische opties.

Het centrum van Nikko. Japan
Het centrum van Nikko

Hostel Sumica Guesthouse

Nikko Sumica Guesthouse (budget) is een klein hostel dat gerund wordt door een leuk echtpaar. In de avond wordt er nog wel eens een spelletje gespeeld, denk daarbij aan het klassieke sumo worstelen! Alleen niet met echte mensen, maar met twee figuurtjes op een speelbord. Door op de tafel te tikken zorgen de trillingen ervoor dat de poppetjes gaan bewegen. En wie bovenop ligt heeft gewonnen.

Hostel Sumica Guesthouse, Nikko
Hostel Sumica, een klein hostel in de buurt van het bus en treinstation van Nikko

Hotel: Het beroemde Kanaya Hotel

Het bekendste hotel van Nikko is misschien wel het Kanaya Hotel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef de keizer en zijn familie hier. Van 1945 tot 1952 was dit het onderkomen van Amerikaanse officiers. Maar ook enkele bekende sterren verbleven hier, zoals Albert Einstein (wetenschapper), Charlie Chaplin (filmster) en Frank Lloyd Wright (architect/schrijver). Prijzen voor een kamer in dit 4 sterrenhotel beginnen vanaf 200 euro per nacht.

Het beroemde Kanaya Hotel
Het Kanaya Hotel. Hier hebben beroemde mensen overnacht toen ze in dit prachtige park in Japan waren.

Onsen? Ga naar Yumoto

Ben je meer van het ontspannen en wil je graag een typische onsen (hot springs) bezoeken? Ga dan naar Okunikko Yumoto Onsen. De eerste keer dat er in documenten melding werd gemaakt van een onsen was in 788. Het kleine plaatsje Yumoto heeft een aantal hotels en voor de rest kun je een bezoek brengen aan een tempel of de Yudaki Falls. Het plaatsje ligt voorbij Chuzenji, dus vanaf het busstation Nikko kun je het beste een 2-daagse bus ticket kopen.

Liever zelf op zoek gaan naar leuke accommodatie in Nikko? Kijk dan hier voor meer opties.

De JR trein naar Nikko, Japan
De JR trein van Utsonomiya naar Nikko

Vervoer – Hoe kom je in Nikko National Park?


De makkelijkste manier om naar Nikko National Park te komen vanuit Tokio is met de hogesnelheidslijn, de Shinkansen. Tussendoor stap je over in Utsunomiya. Met de JR Tobulijn ga je van Utsonomiya naar JR Tobu Station in Nikko. De totale reis vanuit Tokio duurt ongeveer 2 uur. Met de JR pas kun je 1, 2 of 3 weken alle lijnen van de overheid, bekend onder de naam JR, gebruiken. Er is ook een private lijn die naar Nikko gaat, maar die is over het algemeen duurder.

Met de website Hyperdia kun je meer informatie vinden over de route Tokio – Nikko.

In Nikko aangekomen is het ongeveer 30 minuten lopen naar de beroemde Unesco tempels van dit park. Maar het is ook mogelijk de bus te nemen. Voor meer informatie kijk op de website van Tobu Bus.

Het bus en treinstation van Nikko, Japan
Het bus en treinsstation van Nikko. Vanaf hier kun je de bus pakken naar Chuzenji Lake

Volgende bestemming in Japan?


Vervolg je reis door Japan naar TokioMount Fuji of Nagano.

Heb je nog meer leuke tips, opmerkingen of ideeën over deze reisgids van Nikko National Park in Japan? Laat gerust hieronder een bericht achter.

Laat een bericht achter

Deze website maakt gebruik van cookies. We nemen aan dat u hier meer akkoord gaat en lees er meer over in het privacybeleid Accepteer Lees meer

Privacy & Cookies Beleid
UA-140023448-1